Гірські рятувальники просять в прикарпатських депутатів зупинити реформування служби


Профспілка Гірської пошуково-рятувальної частини звернулася до членів комісії з питань європейської інтеграції, інвестицій та розвитку туризму з проханням допомогти у вирішенні ситуації з реорганізацією частини.

Зокрема гірські рятувальники просили облраду звернутися до керіництва МНС з проханням призупинити реформування служби, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами голови профспілки Ростислава Мартинюка, 27 жовтня відбудеться реорганізація їх частини і більша частина діючих гірських рятувальників звільниться, а на їх місце прийдуть пожежники і офіцери.

"Люди звільняться через відсутність перспектив кар'єрного росту, або через неможливість пройти атестацію. Реорганізація зупинить розвиток гірської рятувальної служби. окрім того, цей наказ чомусь стосується тільки нашої області. З 2011 року ми не отримували жодного спорядження від ДСНС, все закуповувалися за кошти області. Тому ми дуже сумніваємося, що після реорганізації щось зміниться",- сказав Мартинюк.

Окрім того, рятувальник зауважив, що схожа ситуація сьогодні склалася у водолазній службі, де залишився тільки начальник, водій та лікар і жодного водолаза.

"Нові рятувальники не мають відповідного досвіду, вони не зможуть здати наші нормативи по підйому на гору і сумнівно, що у них буде відповідне спорядження. Наприклад моє спорядження коштує близько 3 тисяч доларів, його подарували друзі з закордону. Окрім того ситуація дуже загостриться взимку, адже багато туристів шукають лавинонебезпечних місць, а пожежники, при всій повазі до них,  не знають як вести пошуки в горах коли є небезпека сходження лавин",- завершив голова профспілки.

Опісля слово для виступу надали заступнику начальника обласного управління ДСНС Ігорю Оксентюку. Рятувальник відразу запевнив, що все сказане головою профспілки базується на припущеннях і він не знає як буде.

"Я дуже поважаю гірських рятувальників, проте реорганізація була потрібна ще три роки тому, коли цей просес проходив по всій Україні. З переваг реорганізації хочу відзначити долучення до цього загону кінологічної служби з атестованих собачками та покращення матеріально-технічного забезпечення. Що ж стосується закликів до туристів не йти в гори, які поширюються в соцмережах, то це діяльність певної зацікавленої групи людей",- запевнив Оксентюк.

Окремо заступник начальника анонсував, що нова служба можливо буде чергувати цілодобово.

"Питання зараз вивчається. Можливо нам додадуть штат, адже гірський туризм розвивається",- сказав Оксентюк.

Під час обговорення слово взяв і директор Дністровського регіонального парку Михайло Ковтун. Зокрема директор зауважив, що йому в діяльності парку буде потрібна допомога гірських рятувальників.

"Я раніше проводив сплави по дністровському каньйону і знаю, що там часто буває потрібна допомога гірських рятувальників і водолазів. Тож підтримую їх і вважаю, що частині потрібна допомога, а не заміна працівників. Окрім того треба долучати до роботи громадськість",- сказав Ковтун.

Вислухавши всі сторони, голова комісії Ігор Дебенко пояснив, що на чергову сесію, звернення, про яке просять гірські рятувальники не можуть внести, бо це порушення регламенту.

"Документи, які виносяться на сесію, повинні подаватись найпізніше за два тижні, а сесія наступної п'ятниці. Тож пропоную такий варіант виходу з ситуації: оскільки сьогодні неодноразово звучало, що бракує консультацій і розмови між сторонами, ми даємо двотижневий термін на додаткові консультації. Якщо вони не відбудуться, або сторони не знайдуть компромісу, то тоді звертайтесь в ОДА для напрацювання відповідного звернення до МНС і винесення його на комісію. Тоді звернення піде на наступну сесію",- сказав Дебенко.

Обидві сторони погодились на такий варіант.