Голова Держагенства з питань держслужби розповів, що чекає прикарпатських чиновників після 1 травня


Сьогодні, 1 березня, відбулася прес-конференція голови Національного агентства України з питань державної служби Костянтина Ващенка

Нещодавно в Україні прийнятий закон про держслужбу, який з травня вступає в дію. У зв’язку з цим Костянтин Ващенко відвідав Прикарпаття з робочим візитом ,щоб роз’яснити, які зміни чекають на держслужбовців.

«З 1 травня має вступити в дію новий закон про держслужбу. Від чиновників залежить успіх реформ. Завдання держави максимально задовольнити потреби громадян І ця сервісна функція держави виходить сьогодні на перший план. Без перебудови системи держслужби цих змін не відбудеться», - каже Ващенко.

За словами високопочадовця, при розробленні нової системи допомагали спеціалісти з Євросоюзу. Адже принципи, цінності держслужби є спільні у всіх державах. Тому цей закон відповідає європейським стандартам.

«Прийняття закону - це не реформа і 1 травня ми не прокинемося з новими  чиновниками. Нам потрібно серйозно попрацювати, щоб втілити його в життя. Потрібно навчити людей, провести роз’яснювальну роботу», - переконаний Ващенко.

Головне, на думку очільника держагенства, відділити політику від держслужби.

«Це втілюється в тому, що держслужбовці будуть призначатися знизу догори. Окрім того чиновникам категорії «А» не можуть бути депутатом, адже не може людина сама себе контролювати. Також посадовці цієї категорії не можуть бути партійними і мають знати англійську мову. Окрім того, з травня запроваджується нова модель оплати праці держслужбовців», - пояснив керівник дерджагенства.

Як відомо, до категорії "А" належить посада голови облдержадміністрації та його заступників. Тож, очевидно, що Олег Гончарук, який водночас є депутатом обласної ради, буде змушений обирати чи залишатись на посаді.

Костянтин Ващенко переконаний, що без якісної, компетентної служби в органах самоврядування ми проблем в Україні не розв’яжемо.