Голова ФФУ анонсував реформи в українському футболі після провалу на Євро-2016


За словами Андрія Павелка, причина поразок є «комплексною».

Президент Федерації футболу України (ФФУ) Андрій Павелко пообіцяв «стратегічні реформи» в українському футболі. Про це він заявив під час прес-конференції стосовно участі збірної України на Євро-2016, яка відбулася сьогодні, 24 червня, у Києві.

«Президент ФФУ зізнався, що причина невдачі збірної України на французькому Євро є комплексною і не встановлює конкретних винуватців. Справа у тому, що протягом багатьох років в основі українського футболу, а саме в дитячо-юнацькому та на рівні національних команд, не відбувалося концептуальних змін, продиктованих часом. Функціонери та спеціалісти фокусувалися на виконанні короткочасних завдань замість того, щоб встановлювати і реалізовувати довгострокові стратегічні цілі», – повідомили слова Павелка у прес-службі ФФУ.

Павелко пообіцяв презентувати «Стратегію-2020» та «Стратегію-2030» розвитку українського футболу вже у липні.

«Перед кожним відбірковим циклом або фінальним турніром чемпіонатів світу чи Європи приймалися рішення, так би мовити, «сьогодні на сьогодні». Упевнений, що в майбутньому вони повинні ґрунтуватися згідно чітко визначеної стратегії розвитку футболу. Після Виконкому ФФУ, який відбудеться у липні, будуть презентовані

«Стратегія-2020» та «Стратегія-2030» з розвитку українського футболу». Кардинальні зміни просто необхідні, аби діти, приходячи сьогодні у систему вітчизняного футболу, слідували єдиній концепції гри. Це не якісь новітні рішення, так свого часу реформували дитячо-юнацький футбол в Ісландії, Бельгії та Німеччині. У кожної з цих країн був певний план виходу з кризової ситуації і це, як бачимо з результатів Євро-2016, принесло результат», – сказав голова ФФУ.

Інших деталей стратегії реформ Павелко не повідомив.

За його словами, футболісти збірної України продемонстрували мужність та вибачилися за провал.

«І тепер ми зобов'язані мати таку ж сміливість впровадити реформи, які дозволять усім нам не просто радіти виходу команди до фінальної частини великих турнірів, а зробити цей процес закономірним», – сказав він.

Нагадаємо, збірна України стала єдиною командою на Євро-2016, яка не набрала жодного очка під час Євро-2016. Також нагадаємо, головний тренер збірної України Михайло Фоменко офіційно заявив про свою відставку.

Окрім того, збірна України стала автором нового антирекорду Чемпіонатів Європи з футболу як команда, яка не може вразити ворота суперника протягом п'яти матчів поспіль. Окрім трьох сухих поразок на Євро-2016 – двічі 0:2 від Німеччини та Північної Ірландії та 0:1 від Польщі, Україна також програла два останні свої матчі на домашньому Євро-2012 – 0:2 від Франції та 0:1 від Англії.