Голова ІФ ОДА Михайло Вишиванюк вважає, що казначейство затримує платежі через зовнішні борги України


«Дійсно, є проблема непроплати на капітальні видатки, захищені статті проплачуються на 100% і перебою у виплатах зарплат не буде. В казначействі виникла така проблема, тому що на цей рік припав пік погашення зовнішніх боргів –у розмірі 9 млрд. доларів – це 72 млрд. гривень», - зявив голова ОДА Михайло Вишиванюк вчора на колегії ОДА.

За його словами, на Раді регіонів міністри порушували питання, що Держказначейство не пропускає кошти на житлово-комунальне господарство та ремонт доріг. «І от Микола Янович (прем’єр-міністр Азаров – ред.) послухав, відкинувся на крісло і каже: товаріщі міністри, давайте визначимося, що нам на сьогоднішній день дорожче – зберегти суверенітет України, чи залатати пару ямок на дорогах, чи протягнути пару кілометрів теплотрас і отримати дефолт», - розповів Вишиванюк, пише "Галицький кореспондент".

Також однією з причин безгрошів’я країни губернатор назвав торгові війни з Росією і, відповідно, зменшення експорту. До прикладу, зареєстроване в Івано-Франківську підприємство «Електролюкс» на початку листопада повинно було збільшити виробництво холодильників до 250 тисяч в рік.

Втім, за словами губернатора, виробництво зупинилося через те, що більшість продукції «Електролюксу» експортується в Росію. Також голова ІФ ОДА зазначив, що відклалося на невизначений час будівництво заводу з виробництва гіпсокартону в Івано-Франківську, яке мало розпочатися на початку жовтня промисловою групою «Сен-Гобен». Прізвище представника «Сен-Гобена» в країнах СНД Назаров, а його офіс знаходиться в Москві, натякнув губернатор на причину затримки інвестиційного проекту.