Голова облради Олександр Сич зустрівся з представниками місії ОБСЄ


Голова обласної ради Олександр Сич зустрівся з керівником моніторингової місії ОБСЄ в Івано-Франківській області Давідом Піге та спостерігачем Марком Кішбаумом.

Вітаючи представників ОБСЄ, Олександр Сич відзначив важливість моніторингової місії в Україні, особливо в час військової агресії на сході держави, та запевнив у готовності обласної ради до співпраці. 

В ході розмови очільник облради поінформував представників місії про соціальний захист учасників російсько-української війни та внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, відзначив, що в області діє спеціальна комплексна програма, підпорядкована захисту прав та інтересів учасників АТО та їх сімей, яка визнана однією з найкращих в Україні. Реагуючи на потреби бійців, які захищають територіальну цілісність і державний суверенітет на Сході України, депутати регулярно вносять зміни до неї. Так, програмою передбачено оздоровлення бійців, щомісячні виплати неповнолітнім дітям загиблих тощо. Обласна рада також визнає на обласному рівні бійців-добровольців і виплачує стипендії на їхнє навчання у вищих навчальних закладах. Окрім цього, для належного надання медичних послуг на Прикарпатті створено обласний госпіталь ветеранів війни.

Щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб, то, за словами Олександра Сича, обласна рада в цьому питанні виступає радше комунікатором між ними та департаментом соціальної політики облдержадміністрації. За його даними, наразі на Прикарпатті мешкає більше п’яти тисяч ВПО.

Серед іншого, представники місії ОБЄС цікавилися проблемами, які виникають в процесі впровадження адміністративно-територіальної реформи, зокрема, добровільного об’єднання територіальних громад. Як зауважив Олександр Сич, для ефективного впровадження реформи в Україні бракує нормативно-правової бази, яка би в повній мірі врегульовувала процес створення і функціонування ОТГ. Керівник депутатського корпусу розповів, що під час прийняття рішень щодо формування об’єднаних територіальних громад на Прикарпатті обранці керуються виключним принципом наявності добровільної згоди на таке об’єднання серед населення.