Головний лікар Калуської ЦРЛ Іван Красійчук: Створювати реабілітаційні центри для бійців АТО — недоцільно і навіть шкідливо


У Калуші із бійцями АТО працюють психологи, щоб допомогти адаптуватися до мирного життя. На думку головного лікаря Калуської ЦРЛ, «афганця» Івана Красійчука, найкращими ліками для бійців АТО, які повернулися із війни, є рух вперед та укорінення у звичний ритм життя.

Головний лікар Калуської ЦРЛ, «афганець» Іван Красійчук упевнений, що створювати реабілітаційні центри для бійців АТО — недоцільно і навіть шкідливо. Адже, у такий спосіб військові опиняються у замкнутому середовищі, спілкуються на однотипні теми, які, зазвичай, є уривками спогадів про пережиті на війні моменти.

Чоловіки, замість того, щоб звикати до мирного життя, постійно «переварюють» болючі спогади — свої та товаришів, заглиблюються «у війну», з якої потім не можуть вийти роками. Часто чоловіки починають «запивати» горе. І самі уже не здатні вийти із цього замкнутого кола, пишуть “Вікна”.

На думку Івана Красійчука, найкращими ліками для бійців є соціалізація та укорінення у звичний ритм життя. Чоловіків, які повернулися із війни, потрібно лікувати та реабілітувати у звичайних медичних закладах.

А найкращими ліками від депресії, вважає Іван Красійчук, є рух вперед. Якщо людина змушена думати про щось інше, окрім війни — вирішувати щоденні проблеми, виконувати доручену роботу, працювати над самовдосконаленням — вона матиме мінімум часу, щоб згадувати про пережиті жахіття.

Війна, каже Іван Красійчук, не може не залишити сліду у людській душі. Однак, із цим потрібно навчитися жити, а свої емоції — контролювати. На жаль, зараз із війни повертатимуться все більше морально скалічених людей, які змушені будуть адаптуватися до мирного життя.

Нині небагато фахових психологів, які можуть працювати із бійцями АТО. Відтак, трішки психологом має стати кожен, хто хоче допомогти чоловікам повернутися до нормального життя.

Однак, ніхто не може допомогти людині, яка сама того не хоче. Щоб «повернутися із війни», кожен військовий має хоча б спробувати себе мотивувати.