Головний лісник Франківщини домагається звільнення свого першого заступника


Після призначення начальником управління лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області Руслана Осташука в управлінні змінили штатний розпис так, щоб скоротити посаду першого заступника.

Першим заступником працює Роман Олійник, який був конкурентом Осташука у конкурсі на посаду начальника управління, пише Курс.

Нагадаємо, конкурс на посаду начальника управління лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області відбувся ще 31 березня цього року. Переможцем було оголошено Руслана Осташука – на той час керівника Надвірнянського держлісгоспу, протеже керівництва ОДА і впливового нардепа, куратора області від Адміністрації Президента Анатолія Матвієнка. Конкурентами Осташука були Роман Мочерняк і Роман Олійник – перший заступник начальника обласного управління. Однак лише Осташука допустили до заключної співбесіди.

Конкурс закінчився скандалом, оскільки сама процедура його проведення викликала багато сумнівів, питань і судову тяганину. У травні Нацдержслужба скасувала результати конкурсу за численні порушення. Оскаржив результати конкурсу і Роман Олійник: у квітні колегія суддів Івано-Франківського окружного адміністративного суду задовольнила клопотання Романа Олійника про забезпечення адміністративного позову і ухвалила призупинити виконання рішення конкурсної комісії. Однак врешті суд відмовився скасувати результати конкурсу. У червні цього року Руслан Осташук офіційно заступив на посаду начальника управління.

Натомість почалися проблеми в Романа Олійника. Вже за місяць після офіційного призначення Осташука, 10 серпня цього року, з’являється підписаний заступницею міністра агрополітики Ольгою Трофімцевою наказ про нову структуру апарату та штатний розпис Івано-Франківського обласного управління лісового господарства. Нова структура, згідно з цим наказом, запроваджується з 1 грудня 2017 року. У новому штаті посада першого заступника вже не передбачена. Це єдиний такий випадок в Україні. Що цікаво, наказ не передбачає ані зміни структури, ні зміни функцій, а фактично зводиться лише до ліквідації однієї посади.

У заяві до першого заступника міністра агрополітики Максима Мартинюка Олійник зазначив, що погоджений міністерством новий штатний розпис обласного управління “зроблено без жодних обґрунтувань і з порушенням ЗУ “Про державну службу”. Єдиною причиною скорочення його посади, пише Олійник, є його участь у конкурсі на посаду начальника управління та наступне оскарження результатів конкурсу.

Роман Олійник оскаржив наказ Мінагрополітики в Івано-Франківському окружному адміністративному суді. Однак розгляд його позову призначили лише на 12 грудня, тобто вже після вступу наказу в силу. Подане Олійником клопотання про забезпечення позову з вимогою заборонити вчиняти будь-які дії до розгляду його скарги суддя Ігор Панікар відхилив 28 листопада.

Цікаво, що в своєму інтерв’ю КУРСу Руслан Осташук заявляв, що “поважає Олійника як людину і фахівця”. Єдиним способом звільнити фахівця, який за 35 років роботи за спеціальністю отримав чимало нагород і жодного стягнення, була так звана “реструктуризація управління” з формальним скороченням його посади.