Головний міндоходівець Прикарпаття Віктор Рахміль: Ми відкриті для конструктивного діалогу з представниками бізнесу


На цьому під час зустрічі з представниками бізнесу Долинського та Калуського районів наголосив начальник Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області Віктор Рахміль.

Керівник відомства зустрівся з суб’єктами господарювання, які заявляють суми ПДВ до відшкодування з бюджету та не відповідають критеріям, що дають право на автоматичне бюджетне відшкодування. Також у заході взяли участь представники підприємств, на які поширюються норми законодавства про трансфертне ціноутворення.

«Автоматична система відшкодування податку на додану вартість є позитивною тенденцією, адже стимулює представників бізнесу до відповідальної поведінки, яка дозволяє отримати економічний ефект без зайвих труднощів, – зазначив Віктор Рахміль. - Діючим законодавством передбачена можливість отримання платником автоматичного бюджетного відшкодування податку за умови його відповідності критеріям, передбаченим Податковим кодексом України».

Віктор Рахміль повідомив, що з початку року суб’єктами господарювання задекларовано 866,5 млн.грн. податку на додану вартість до відшкодування. Із врахуванням залишків невідшкодованих сум попередніх періодів 103 платникам відшкодовано 1 млрд. 938 млн.грн. З них 37 платникам із іноземними інвестиціями - 1 млрд. 830 млн.грн., або 94,5 відсотків.

Платникам податків Долинського району відшкодовано 6,5 млн. грн., Калуського – 1175,4 млн. грн. Однак, в автоматичному режимі відшкодування ПДВ отримав лише один платник Долинщини із шістнадцяти, які заявляють до відшкодування. Разом з тим, 9 платників позбулись права на отримання автоматичного бюджетного відшкодування через недотримання рівня заробітної плати працівників, встановленого законодавством. Схожа ситуація і щодо платників Калуського району – автоматичне бюджетне відшкодування отримали лише 6 суб’єктів господарювання із шістнадцяти. Через низьку зарплату «автоматом» не скористались сім  підприємств.

Учасники зустрічі дійшли згоди, що основною перешкодою для отримання права на автоматичне відшкодування ПДВ є невідповідність рівня середньої заробітної плати по підприємствах, які декларують суми ПДВ до відшкодування. Згідно Податкового кодексу України цей рівень повинен у 2,5 рази перевищувати мінімальну заробітну плату, встановлену чинним законодавством в кожному періоді протягом чотирьох останніх кварталів. При цьому є розуміння того, що запровадження такої вимоги є стимулом керівникам підприємств до виплати зарплати працівникам на належному рівні.

Також, розглянуто основні норми Закону України від 04.07.2013 року №408 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення», який набув чинності 1 вересня 2013 року.

Наголошено, що податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає застосування Міністерством доходів і зборів України  системи заходів щодо встановлення відповідності цін в операціях між пов’язаними особами рівню ринкових цін. Відповідно до закону, операції будуть контролюватися за умови, що їх загальний річний обсяг з кожним контрагентом складе не менш 50 млн. грн. (без ПДВ).

Платники податків, які протягом звітного періоду здійснювали контрольовані операції, подаватимуть звіт про них до 1 травня року, наступного за звітним.

Також Закон передбачає, що  штрафні санкції за порушення норм Податкового кодексу, вчинені у період з 1 вересня 2013 року по 1 вересня 2014 року, застосовуються у розмірі 1 гривня за кожне порушення.

Віктор Рахміль наголосив, що правила про трансферне ціноутворення на сьогоднішній день активно використовуються в багатьох країнах і є ефективним інструментом протидії мінімізації податкових зобов'язань.

«Ми рухаємося до Європи, до цивілізованого ведення бізнесу та контролю з боку державних органів, отож переймаємо кращий світовий досвід взаємодії влади і бізнесу, - зазначив посадовець. – Зі свого боку ми завжди відкриті для конструктивного діалогу з представниками бізнесу та готові спільно вирішувати проблемні питання».