Горами їхали «Трембіти». На Франківщині провели черговий етап чемпіонату України з гірських гонок


Минулих вихідних, 14-15 травня, в «Буковелі» та у селі Кривопілля пройшли ІІ і ІІІ етапи чемпіонату України з гірських гонок — «Трембіта Буковель» та «Трембіта Гірська». Паралельно з чемпіонатом України проводився Відкритий кубок Івано-Франківської області серед аматорів.

У суботу змагання проходили на Верховинщні, у Кривопіллі, де розташована 3,16-кілометрова асфальтова траса з перепадом висоти 120 м. А у неділю змагання приймав «Буковель» із трасою у 3,6 км та 230-метровим перепадом висоти, пише Репортер.

За словами директора змагань, президента Прикарпатського автомобільного клубу Олександри Кодак, кожна з трас мала свої особливості.

«У Кривопіллі траса цікава кількістю поворотів, нахилом, а також загальним ландшафтом, і це визнають самі гонщики, — говорить Кодак. — Вона була раніше в жалюгідному стані, а цьогоріч організатори постарались і буквально перед самими змаганнями заасфальтували дорогу».

Що ж стосується буковельської траси, то вона є дуже швидкісною, через що у змаганнях аматорів на трасі довелося виставити людей з радарами.

«В аматорських заїздах спортсмен не може показувати більше 99 км/год, ну а професійних спортсменів обмежують лише у крайніх випадках, коли середня швидкість перевищує 130 км/год», — розказує директор змагань.

У перший день перегонів була дуже погана погода, постійно йшов дощ, через що одразу четверо гонщиків зійшли з дистанції. Серед них і єдиний представник Прикарпаття — Юрій Лепьохін. Проте другий день виявився сонячним, тож пройшов без інцидентів. Щоправда, нагородження переможців і призерів відбувалось у світлі фар.

«У нас була досить велика кількість учасників, а для проведення гонки ми перекривали дорогу загального користування, яку мусили час від часу відкривати, щоб міг проїхати транспорт. Тому все затягнулось до пізнього вечора», — каже Олександра Кодак.

Загалом на змагання приїхали 37 учасників, з яких 19 виступали на етапах чемпіонату України, а 18 — у перегонах аматорів. Так само, як і на першому етапі чемпіонату України, не стартував титулований Володимир Петренко з Києва. Це дозволило піднятись на найвищу сходинку п’єдесталу в абсолютному заліку іншому киянину — Борису Ганжі. Друге місце посів також представник столиці Володимир Апостолюк, а третє — Сергій Трутнєв з Ужгорода.

Що стосується відкритого чемпіонату Івано-Франківської області, то в абсолютному заліку найшвидшим виявився Павло Чумаков із Дніпропетровська, «срібло» здобув Сергій Пономаренко з Василькова, а «бронзу» — Павло Клець із Луцька. Представники ПрикарпаттяОлег Матюшин, Андрій Домарадський та Ігор Месик посіли одразу три призових місця в одній заліковій групі.

Олександра Кодак зізнається, що фінансування на проведення змагань майже не виділяється.

«Управління молоді та спорту ОДА надає кубки, забезпечує суддівство і харчування, а департамент міжнародного співробітництва допоміг з проживанням, — розповідає вона. — А так стараємось знаходити спонсорів. Цього року допомагав туристичний комплекс «Буковель», де ми проводили один з етапів. Також вони надали переможцям абонементи на катання, спортсмени були дуже задоволені».

Зазначимо, що перший етап чемпіонату України з гірських перегонів проходив на Верецькому перевалі, на кордоні Закарпатської та Львівської областей. А наступний старт — «Бескид-2015» — відбудеться в червні у Закарпатті.