Громада прикарпатського села просить повторно дослідити, чи безпечно будувати сміттєзвалище в урочищі Чобіток


З таким проханням до депутатів Івано-Франківської обласної ради звернулись мешканці села Назавизів, Надвірнянського району.

Як зауважила представниця громади, в урочищі Чобіток, що поруч їхнього села заплановано будівництво полігону ТВП та сміттєсортувальної лінії.

«Це потрібна справа і ми це розуміємо. Втім, на нашу думку, сміттєзвалище запланували звести занадто близько до людських хат. Там відстань до перших помешкань – близько кілометра. Окрім того, поруч є дві невеличкі річечки, одна з яких під час повені розлилась на ціле урочище. ТО виникає питання, чи не підуть шкідливі речовини у воду, а відповідно – у наші криниці. Також на близькій відстані знаходиться річка Бистриця, з якої проводиться водозабір для Івано-Франківська. Вже не йде мова про те, що урочищі росте багато рослин, які занесені до Червоної книги.  Ми вже звертались до екологічну інспекцію, РДА та райраду. Всі погоджуюсь, що нам потрібно цей полігон. Але просимо провести ще одну екологічну експертизу, геологічні роботи, перевірити грунти,  провести громадське обговорення та дослідити чи не приведе таке будівництво до екологічного лиха», - зауважила активістка.

Олександр Сич зауважив, що звернення мешканців села Назавизів до облради було. Тож він дав доручення профільному заступнику вивчити це питання детальніше.

«Я здивований, що зробивши такий проект ніхто не питав громаду. Потрібно повторно вивчити всі документи та провести всі екологічні експертизи, аби розуміти які ризики є для громади»,  - підкреслив голова облради