Громадські активісти Франківська вимагають змін в організації дорожнього руху задля його безпеки


Рятувати живих закликали громадські активісти, які провели круглий стіл "Безпека, організація та культура дорожнього руху в сучасному місті" в Urban Space 100 у Франківську.

Показово, що круглий стіл, який організуали громадські активісти Івано-Франківська, проігнорували запрошені представники Департаменту комунального господарства, транспорту та зв'язку, міського управління ДАІ та дорожньої служби. А дарма, бо активісти пропонували концептуальні речі для покращення руху в місті та його безпеки, пише Курс

Статистику травм і втрат при ДТП навів експерт з дорожнього руху, громадський активіст Віктор Загреба. На його інформаційний запит управління ДАІ міста повідомило, що за минулий рік у Франківську на вулицях міста сталося 114 ДТП, в яких потерпіли люди. Семеро франківців загинули. За участю дітей в місті сталося 20 аварій, з вини дітей – тільки 6. 

"Треба проаналізувати у Франківську точки, де постійно стаються ДТП, і розробити технічні інженерні рішення, щоби усунути умови аварійності", – запропонував Віктор Загреба.

За його словами, в місті автомобільна інфраструктура має бути за пріоритетністю влаштування після пішохідної, велосипедної інфрараструктури громадського транспорту. Його в цьому сенсі гаряче підтримав громадський активіст, юрист Володимир Чорноус.

"Нам треба рятувати живих, поки це можливо, – підсилив тему він. – Треба поширювати фото смертельних ДТП і розбитих авто як соціальну рекламу".

Організатор дискусії Ігор Ткач перевів пропрозицію на реалістичний рівень – активісти просять франківців збирати фото порушень на дорогах та ДТП, які стосуються усіх учасників дорожнього руху у Франківську, і поширювати їх у соціальних мережах. 

Серед інших пропорзицій, які потребували присутності представників влади, були:

- переглянути і оптимізувати мережу зупинок маршруток в центральній частині міста – представник Прикарпатського автоклубу Володимир Власенко;

- зменшити кількість маршруток і забезпечити роботу системи штрафів і покарань за порушення ПДР – активіст Володимир Кушніренко;

- привести до законної діяльність служб таксі Івано-Франківська та змінити розташування базарів у центрі Франківська в такому форматі, як вони є зараз, – активіст, колишній працівник обласного управління транспорту Мирон Дмитрик.

Мирон Дмитрик навів дані транспортного моніторингу 2012 року: вулицею Дністровською за день– від 7.00 ранку до 20.00 – проходять більше 700 маршруток та 25 приміських автобусів. Зупинка на вулиці Січових Стрільців, яка у франківців має назву "біля пошти", приймає за цей час 20 приміських автобусів та майже 700 міських "пижиків". Дані цього дослідження були передані три роки тому у відділ транспорту міськвиконкому. Результат – на вулицях Франківська. 

Всі пропозиції, підкреслив Ігор Ткач, будуть зібрані "в папку" і застосовані при розмові з міською владою.