Громадські активісти Івано-Франківська розкажуть, куди ідуть бюджетні кошти


В Івано-Франківську розпочався громадський проект “Громадянське суспільство та медіа за прозорі місцеві бюджети”, який має на меті зробити бюджетний процес на місцевому рівні відкритим та доброчесним.

Про ідею та мету проекту розповів місцевий громадський активіст Віталій Світлик, який координуватиме його в місті Івано-Франківську.

 “Ми маємо майже рік для того, щоб дослідити доступність громадян до місцевих бюджетів, виявити недоліки та проблеми, провести консультативні заходи з громадою стосовно вирішення проблеми, та розробити проект рішення, який рекомендуватимемо міській раді. У проекті рішення будемо прописувати найзручніший для громади механізм висвітлення видаткової частини міського бюджету.”

 Також Віталій заявив про те, що в рамках проекту будуть проводитись навчальння для громадськості, на яких надаватимуть якісні приклади прозорості місцевих бюджетів, та наявні механізми громадського дослідження бюджетного процесу в Україні.

Для інформаційно-просвітницької кампанії керівники проекту розроблять інтерактивну інформаційну онлайн-платформу, де жителі міста не тільки  зможуть отримувати інформацію, а й  комунікувати та висловлювати власне бачення стосовно прозорості бюджетів на місцевому рівні.

Аналогічний проект розпочато ще у 14 містах України, тож по його завершенні можна буде проаналізувати стан проблеми в інших регіонах країни. Всеукраїнську ініціативу назвали “Громадянське суспільство та медіа за прозорі місцеві бюджети”, від нашого міста представником виступив Центр політичних студій та аналітики.