Громади Прикарпаття вчитимуть, як використовувати кошти від децентралізації ренти


Навчання-тренінги стартують 20 липня в Івано-Франківську на базі наукового містечка "Нова Енергія" (ІФНТУНГ), і триватимуть до жовтня

Участь у навчаннях для громад Прикарпаття безкоштовна.

Директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУНГ Максим Карпаш каже, що основна мета тренінгу – підвищити рівень обізнаності представників органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, представників видобувних підприємств, ЗМІ, активних громадян та жителів населених пунктів, на території яких здійснюється видобуток нафти, газу і газового конденсату, щодо перспектив використання доходів від рентних платежів у місцевому бюджеті та про ініціативу прозорості у видобувних галузях України.

Також експерти розкажуть про перспективи запровадження  Закону України №1793-VIII «Щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату». Прийнятий закон розподіляє по 2% рентної плати за користування надрами до обласних та районних бюджетів та 1% до бюджету місцевих органів самоврядування. Тренінг покликаний навчити, як контролювати наповнення бюджету, як визначити пріоритети при формуванні місцевого бюджету для сталого розвитку громад, на які проекти і яким чином освоїти ці кошти.  

Тренінг проводиться експертами громадської організації «Бюро розвитку інновацій та технологій».  Наприкінці навчань кожна громада зможе подати свій проект розвитку на конкурс «Кращий план використання коштів від децентралізації ренти». Бюджет конкурсу 25 тис. гривень.

Додаткову інформацію представники громад можуть дізнатися  за тел. (095) 032 11 50, Любомир Жовтуля, експерт проекту.