Грошей не буде: Франківські депутати вимагають Уряд зменшити навантаження на місцеві бюджети


Сьогодні, 27 жовтня в Івано-Франківську відбулась 16 сесія міської ради.

Серед іншого депутати проголосували за звернення до Верховної ради, прем’єр-міністра, кабміну та народних депутатів «Щодо збільшення додаткового навантаження на міський бюджет Івано-Франківська».

За словами міського голови Руслана Марцінківа, уряд готує нові випробування для місцевих бюджетів. А все через презентовані законопроекти для формування бюджету на 2018 рік.

«Грошей наступного року не буде, врахуйте це у своїх запитах та звернення. Негативні новації такі: чим більше зароблятиме місцевий бюджет, то більше з нього заберуть», - наголосив Марцінків.

Він переконаний, що цей проект є нічим іншим як бюджетом проїдання олігархів. А от місцеві бюджети зазнають суттєвих втрат.

«Нашому місту такі «сюрпризи» можуть коштувати близько 400 млн. грн. за рік. І чим більше зароблятиме місто, тим більше в нього забиратимуть. Суттєво, що держава припинить компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян та відшкодування пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Також не передбачено участі державного бюджету у виконанні освітніх та медичних субвенцій. І місто знову повинне шукати кошти, аби вчителі та лікарі отримали свою заслужену зарплатню. Нюансів є дуже багато, але тенденція не змінюється: проект бюджету-2018 не сприятиме розвитку міст, громад, які цього потребують, не допомагатиме українцям», - зазначив міський голова.

Тож депутати вимагають терміново врегулювати проблеми міжбюджетних відносин в частині зменшення навантаження на місцеві бюджети та повного забезпечення делегованих функцій держави.