Гроші є, а майстрів немає: Кам'яниці на Шевченка і Курбаса чекають реставраторів


В Івано-Франківську знову не відбулися торги з реставрації фасадів історичних будівель на вулиці Шевченка, 44 та Леся Курбаса, 5, 7, 9, які відносяться до пам'яток архітектури місцевого значення.

Як відомо, 13 жовтня Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини оголосив про проведення допорогової закупівлі з реставрації фасаду на Шевченка, 44. На конкурс подалась тільки одна фірма - ТОВ «Планетабуд».

Втім у тендерного комітету виникли зауваження до цього учасника торгів, адже вони не подали копії ліцензії на здійснення робіт з реставрації пам’яток культурної спадщини, та інформацію про залучення чи не залучення до виконання робіт субпідрядників. Тож компанію дискваліфікували, а торги вкотре відмінили.

Схожа ситуація по торгах з реставрації фасадів будинків по вулиці Леся Курбаса, 5, 7, 9. Тут також на тендер подала пропозицію тільки ТОВ «Планетабуд» і її дискваліфікували через відсутність ліцензії, а торги відмінили

Як пояснив у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо начальник відділу обліку і звітності-головний бухгалтер Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Василь Маковійчук, велика проблема з якою в департаменті часто стикаються, це відсутність у фірм ліцензій на реставраційні роботи. 

"Ми виконали рішення виконкому про проведення торгів. Оскільки допорогові закупівлі не пройшли будемо шукати напряму. Закон дозволяє так робити, адже сума закупівлі не перевищує півтора мільйона. Це специфічні роботи, адже кожен старовинний будинок є унікальним, має свою неповторну ліпнину. Не просто став і муруєш цеглою. Тут потрібні професіонали. Тож тепер відділ охорони культурної спадщини шукає виконавців напряму", - пояснив посадовець.

Нагадаємо, минулого року в Івано-Франківську стартувала програма відновлення пам’яток архітектури, запроваджена міської радою. Завдяли їй, у місті відреставрували пам’ятку архітектури на Мазепи,5. Також облаштували оглядовий майданчик на Ратуші, фортечний провулок біля «Бастіону», повністю відновили фасад будинку на вул. Мазепи, 7-9. Як завершальний штрих реставрації останнього – історична будівля отримала особливу ілюмінацію.