Гроші не пахнуть: Антимонопольний зацікавився вивезенням сміття у Коломиї


Івано-Франківським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України розпочато справу проти ТзОВ “Колокомунсервіс” за ознаками порушення конкурентного законодавства на ринку вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) у Коломиї.

У діях ТзОВ “Колокомунсервіс” вбачаються ознаки недобросовісної конкуренції щодо Філії “АВЕ Коломия” ТОВ “АВЕ Івано-Франківськ” за надання послуг з вивезення ТПВ протягом 2015 та 2016 рр, пише Дзеркало Коломиї

Аналогічна справа розгорталась у Снятині наприкінці 2016 року. Тоді у недобросовісній конкуренції щодо “АВЕ Коломия” ТОВ “АВЕ Івано-Франківськ” визнано винним КП “Покуття-Комунальник”. За вчинені порушення до КП  застосовано штрафні санкції, а Снятинську міську раду зобов’язано припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Давайте розберемося у головних дійових особах цієї справи.

ТзОВ “Колокомунсервіс” було засноване у 2004 році. Одним із засновників та керівником товариства є Ярослав Якович Максимович. Приватний підприємець з таким самим ім’ям є орендарем земельної ділянки, де нині знаходиться коломийське сміттєзвалище, про що нам стало відомо у відповідь на запит про публічну інформацію від міської ради.

Протягом останніх років ТзОВ “Колокомунсервіс” отримувало прибутки переважно з місцевого бюджету, укладаючи договори на перевезення, утилізацію та захоронення сміття з Відділом управління комунальним майном Коломийської міськради та КП “Житлоінфоцентр”  на суми 400 тис. грн. у 2014 році та 302 тис. грн. у 2016 році.

Проте вже в січні-лютому 2017 року ТзОВ “Колокомунсервіс” уклало договорів з Відділом управління комунальним майном та КП “Житлоінфоцентр”  на суми 200 тис. та 1,184 млн грн. відповідно.

При цьому застосовувалась переговорна процедура, тобто не обов’язково було проводити відкриті торги, де треба було б обирати постачальника із найменшою запропонованою ціною з як мінімум двох претендентів. Аргументація доцільності застосування переговорної процедури була – ТзОВ “Колокомунсервіс” є монополістом із захоронення сміття на території Коломиї.

Водночас висока залежність доходів підприємства від тендерів вказує на залежність від ходу їх проведення, політичної ситуації та інших потенційно корупційних складових.

Також, згідно з договором від 6 лютого 2017 року між ТзОВ “Колокомунсервіс” та КП “Житлоінфоцентр” на суму 1,184 млн. грн., ТзОВ “Колокомунсервіс” не лише має надавати послуги із захоронення ТПВ, але й облаштувати майданчик та під’їзні дороги до місця вивантаження ТПВ.

Сміттєзвалище знаходиться по вул. І. Шарлая, а під’їзні дороги до нього та власне саме КПП ТзОВ “Колокомунсервіс” розташоване на ділянці, що, за даними Публічної кадастрової карти України, орендує у Коломийської міської ради ТзОВ “Підзембудкомунікації”.

В той самий час вивезенням сміття з Коломиї займається саме Філія “АВЕ Коломия” ТОВ “АВЕ Івано-Франківськ”, яка лише за один місяць 2017 року уклала договорів на вивезення сміття на суму 191,7 тис. грн. Саме ж ТОВ “АВЕ Івано-Франківськ” зареєстроване в 2008 році. За даними Пошукової системи Youcontrol засновниками  ТОВ “АВЕ Івано-Франківськ” стали:

Цікаво, що кінцевим бенефіціарним власником та контролером цієї ТОВ є ДАНІЕЛ КРШЕТІНСКИ з Чехії, який значиться контролером також в інших підприємств Західної України, таких як ТОВ “АВЕ Львів”, ТОВ “АВЕ Ужгород” та ТОВ “АВЕ Мукачево”. У всіх цих фірм у співзасновниках із найбільшим внеском до статутного капіталу значиться ТОВ “АВЕ УМВЕЛЬТ УКРАЇНА”.

ТОВ “АВЕ УМВЕЛЬТ УКРАЇНА” засноване у 2008 році юридичними особами з Австрії та Чехії та зареєстроване за адресою: місто Львів, Площа Ринок, будинок 18.

Ця компанія ще у 2014 році заявляла про наміри будувати сміттєпереробний завод на Закарпатті. Вона ж мала намір будувати завод і в Коломиї, про що заявлено було ще два роки тому.

Проте наміри залишились лише на словах.

Як заявляли представники самої фірми, два роки тому міська влада відмовилась надавати їм 15 га землі під полігон. Мабуть, вирішили справлятись власними силами, без залучень іноземних інвестицій.

На останній сесії Коломийська міська рада прийняла рішення про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 13000,0 кв. м на вулиці  Шарлая, б/н для розміщення полігону твердих побутових відходів — сміттєзвалища за рахунок земель міської ради.

Також були внесені зміни до “Міської програми охорони навколишнього природного середовища у м. Коломиї на 2016-2020 роки”, де передбачили у 2017 році будівництво сміттєсортувальної лінії вартістю 2 млн. грн. за кошти обласного бюджету, а також придбання спецмашин за кошти державного бюджету.

У 2018 році на коломиян чекає будівництво сміттєпереробного комплексу вартістю 15 млн. грн., якщо ж, звісно, кошти з державного бюджету таки “дійдуть” до Коломиї.