Харчова залежність та 5 кроків до її подолання


Звільнитися від алкогольної залежності означає більше не пити. Зцілитися від ігроманії – більше не грати. То як же бути з залежністю від їжі, адже щоби жити, ми мусимо їсти?

Відповідь полягає в тім, що харчова залежність із їжею, власне, і не пов'язана, пише УП. Життя.

Насправді це намагання впоратися з болем шляхом вживання їжі (або невживання). Тож одужати від залежності від їжі означає знайти здоровіші способи справлятися з емоціями. А ще – перестати жити залежно від суджень та оцінок, своїх власних і тих, які, ви боїтеся, матимуть щодо вас інші.

Шлях до подолання харчової залежності непростий і має кілька етапів, пише Psychology Today.

1. Покиньте сидіти на дієтах та суворо підходити до того, що їсте

Коли ви фокусуєтеся на дієті чи на вазі, ви не приділяєте уваги почуттям, які рухають вашою адиктивною поведінкою. Одужання від харчової залежності справді вимагає від вас перестати дещо роботи, але перестати не їсти, а імпульсивно переїдати, бути одержимими їжею чи обмежувати себе в її кількості.

2. Вириньте з емоційного супу

Переїдання або нав’язливий підрахунок калорій може служити, свідомо чи несвідомо, способом відволіктися від емоцій, із якими ви не знаєте, як упоратися. Одужати означає зрозуміти коріння цих емоцій та навчитися ефективніше на них відповідати.

Основне завдання на цьому рівні подолання залежності – усвідомити, які почуття слугують вам тригером переїдання. Тут може допомогти психолог або хороша книжка на цю тему.

3. Повірте в мудрість відчуттів вашого тіла

Вам може здаватися, що ваше тіло – не союзник вам, а упертий суперник, якого ви стараєтеся побороти в грі скидання зайвої ваги. Ви можете відчувати сором через ваше тіло чи вважати, що це воно щоразу підставляє вам ніжку, несамовито бажаючи смаколика, створюючи дивні та мінливі відчуття.

Та відновивши зв'язок зі своїм тілом і вивчивши його мову, ви зможете використовувати його мудрість, котра є вищою за все, що каже вам мозок.

Мозок – це місце, де гніздиться ваша залежність, а тіло – місце, де мешкає зцілення. "Помиритися" зі своїм тілом багатьом помагає йога або цигун, але й не завадить консультації хорошого психолога.

4. Змініть ключові переконання

Вони визначають те, як ми бачимо себе, інших людей та світ. Вони формуються в дитинстві, або в дорослому віці - коли ви переживаєте якусь подію, яка вас травмує. Зазвичай ключові переконання мають відношення до головних потреб – безпеки, уваги, любові та схвалення.

"Я не в безпеці", "Я недосить хороший, щоби мене любили", - це приклади шкідливих ключових переконань, які ви можете не усвідомлювати, але які будуть керувати вам не лише в ставленні до їжі, а і в багатьох інших аспектах.

Розібратися з цим, знов-таки, допоможе психолог або тематична книга порад. Знайшовши свої ключові переконання, поміркуйте, чи досі вони є корисними для вас, і якщо ні – відпустіть їх.

5. Знайдіть справжнє задоволення для душі

Харчова залежність – це коли в людини є різниця між тим, що наказують їй робити емоції, і тим, чого потребує її душа. В задоволенні саме потреб душі лежить ключ до подолання залежності. Багатьом людям у цьому допомагає медитація та перебування на природі.

Одужання – це тривалий та непростий процес. У русі від етапу до етапу неодмінно будуть горбки, і зриви – це цілком нормально. Важливо залишатися добрим до себе та пробачати, якщо схибите. Коли ви збагнете, що вашим життям керують справжні бажання вашої душі, що ви не використовуєте їжу для заповнення вакууму, тоді ви досягли мети.

Нагадаємо, існують продукти, котрі самі по собі здатні викликати в людей залежність. На основі опитування експерти склали цілий список.