Хай спиться смачно: Як харчування впливає на наш сон


Хропіння, нічні жахіття та кислотний рефлюкс – виявляється, ці неприємні речі, які заважають нам добре спати, можуть бути пов'язані з тим, що ми їмо.

А поживні речовини, які ми отримали впродовж дня, потрібні для продукування нейротрансмітерів, що регулюють наш сон, кажуть науковці.

Як поліпшити сон "через тарілку", п’ять порад на цю тему зібрало видання The Huffington Post, пише УП

Збалансований раціон від нічних жахіть
 

Правильне співвідношення білків, жирів та вуглеводів допомагає стабілізувати рівень цукру в крові надвечір, говорить дієтолог Майя Бах. А саме через падіння цукру вві сні ми інколи бачимо  жахіття, плачемо тощо.

2 Білки з вуглеводами, щоби швидше заснути
 

 

У таких продуктах, як індичка, соєві боби та молоко, міститься багато амінокислоти, що зветься триптофан. Вона – ключовий компонент серотоніну – гормону радості та релаксу. Паруючи ці білкові продукти з вуглеводами, ми допомагаємо тіло приготуватися до сну. Як пояснює Бах, підйом цукру в крові після вуглеводів посилює здатність триптофану "навіювати сон".

3 Пити, щоби не хропіти
 

 

Виявляється, хропіння в деяких випадках являється наслідком зневоднення, каже дієтолог Джорджія Джаннопулос. Вона радить не забувати напувати своє тіло впродовж дня, а на столику коло ліжка тримати склянку води, щоби не забути розпочати ранок із неї.

4 Алкоголь – ворог міцного сну

 

Від хмільних напоїв вам може закортіти спати, але дослідники попереджають: алкоголь знижує якість сну.

"У деяких культурах алкогольні напої широко використовуються для полегшення засинання. Та вживання алкоголю перед сном має кілька мінусів: він діє як м’язовий релаксант, посилюючи цим хропіння, здатен виступати тригером апное, а ще призводити до хімічного порушення сну", - говорить доктор Ана Крігер, директорка Центру медицини сну в Нью-Йорку.

Алкоголь порушує фазу швидкого сну, а саме під час цієї фази мозок "замикає" спогади дня. Якщо вранці ви прокидаєтеся з відчуттям, що не відпочили, ймовірно, винен саме алкоголь.

5 Харчовий щоденник поможе виявити винуватця

 

Кожному животові потрібен індивідуальний підхід. Те, що спрацьовує в більшості людей, може виявитися недієвим для вас. Записуючи все, що ви їсте та п'єте, ви зможете виявити, які продукти як впливають на ваш сон, радить Джаннопулос.