Хімія відкриває двері: у Прикарпатському університеті школярі спробували себе в ролі дослідників


Часто ми навіть не замислюємося, яке місце займає в нашому житті хімія. Для багатьох це просто наука, яка має справу з дрібними частинками, складними формулами і мудрованими законами. Однак ми щодня стикаємось з хімічними процесами. Тому ставитися байдуже до цієї науки просто неможливо.

Вивчати хімію дитина може ще до того, як піде до школи. І для цього їй не потрібно завчати складні формули. Достатньо провести лиш кілька цікавих і пізнавальних експериментів, які привернуть дитячу увагу. А коли до цього предмету дійде шкільна програма, вивчати її буде легко й цікаво, пише Репортер

Аби показати дітям, що хімія може бути веселою й пізнавальною грою, на факультеті природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника провели день відкритих дверей. Спробувати себе у ролі хіміка змогли навіть найменші школярі. Для них студенти організували «Хімічну майстерню».

За допомогою підручних засобів, які можна знайти на будь-якій кухні, дітям показали справжнє виверження вулкану. Також розповіли, як вирощувати хімічні водорості та неорганічний сад.

Аби зацікавити старшокласників, їм запропонували перевірити в лабораторії якість повітря, води та продуктів харчування. Також розповіли про хімію в кулінарії.

Такі заходи на факультеті проводять доволі часто. Науковці переконані — той, хто хоч раз побував у них в лабораторії, не зможе залишитися байдужим. Крім того, це дозволяє засвоїти основні закони та найважливіші хімічні поняття.

«Обравши хімію, дитина безперечно стане успішною та реалізує себе, — говорить доцент кафедри неорганічної та фізичної хімії Анна Луцась. — Оскільки наші лабораторії оснащені сучасним обладнанням, студенти постійно вдосконалюють свої практичні навики. Звісно, не всі досліди вдаються одразу, але наполегливих це лише стимулює до роботи».

Дійсно, випускники спеціальності «Хімія» мають реальну перспективу працевлаштування. Адже фахівці подібного профілю потрібні як у дослідних установах, так і безпосередньо на виробництві. Тут усе залежить від спеціалізації.

«Наші випускники є конкурентоздатними не лише на українському, а й на світовому ринку праці», — каже Анна Луцась.

img_1854

Зазначимо, що кафедри хімії (органічної та неорганічної) Прикарпатського університету тісно співпрацюють з Національною академією наук України, а також з університетами Польщі й Словаччини. Тому студенти та аспіранти цілком можуть продовжити своє навчання за кордоном. Крім того, вони беруть активну участь в роботі всеукраїнських і міжнародних конференцій, друкують свої роботи у фахових наукових журналах, зокрема й світового рівня.

На сьогоднішній день спеціальність «хімія» — неабияк актуальна. Адже наука постійно розвивається. Відповідно зростає потреба у молодих, кваліфікованих фахівцях.