Хірурги обласної дитлікарні скаржаться на тиск та погрози з боку головного медика Прикарпаття


Сьогодні, 3 липня лікарі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні розповіли про конфлікт з виконуючим обов'язки директора департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА Миколою Стовбаном.

Під час прес-конференції для ЗМІ завідувач хірургічного відділення Михайло Глагович розповів, що лікарня має серйозні проблеми з медобладанням. Втім, ця проблема назріла не зараз, а триває вже багато років, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«Протягом останніх 15 років матеріально-технічна база зовсім не поповнюється. Численні звернення до головного лікаря та департаменту охорони здоров’я закінчуються практично нічим. Нам приходиться самим купувати хірургічні інструменти та всі інші потрібні речі», - акцентував Глагович.

За його словами, під час однієї з нарад у департаменті медики підняли питання про оновлення обладнання. Однак у відповідь отримали ряд зауважень та критики.

«Ми вважаємо, що це приниженням честі і гідності всього колективу, тож звернулися до суду. Конфлікт триває вже п’ятий місяць. Замість вибачень, ми чуємо  лиш погрози. Здається, ніби ми кріпаки і не маємо права просити покращення», - каже лікар.

Він додав, що головний лікар лікарні Ростислав Кутурбаш зовсім не підтримує колектив хірургічного відділення. Через таку ситуацію лікарі вимушені просити батьків відкупити використані під час операції медичні засоби, рукавиці та інше.

«Ми постійно чуємо: якщо вам не подобається працювати в таких умовах - пишіть заяву на звільнення», - обурюється Глагович.

Натомість головний уролог віділення Богдан Зіняк зауважив, що конфлікт не розгорівся б до такого рівня, якби Микола Стовбан вибачився. 

Лікар розповідає, що вже понад 30 років працює дитячим урологом, однак за останні 15-20 років не було нових надходжень нової техніки. Тож зараз лікарі змушені ремонтувати стару техніку щоб проводити операції.

"Я просто запитав у Стовбана, коли приділять увагу постачанню нової апаратури. Зразу у свою сторону я почув звинувачення, мовляв займаюся не своїми питаннями, що на відділення є скарги, тож до нас пришлють перевірку. Мене образило те, що керівник який ним ще не став почав свою роботу з обману, адже жодних скарг у нашу сторону не було. Ми на кожному кроці стикаємося з супротивом та опором ", - пригадує Зіняк.

За його словами, більшість медобладнання, умеблювання та ремонти у палатах робиться за рахунок спонсорів. Також не обходиться й без допомоги батьків. 

Михайло Глагович також зауважив, що це просто один випадок, а вже системне питання. Зараз воно вийшло вже на такий рівень, що лікарі вже не можуть мовчати.

"Як тільки окремо починають звертатися лікарі з проханнями оновити матеріально-технічну базу, і не тільки в нас, то розпочинаються індивідуальні розмови. Їх викликають в департамент чи до головного лікаря і кажуть, якщо щось не подобається, то пишіть заяви на звільнення. Ми з таким порядком не згідні, адже всі мають право на власну думку, а забезпечення умов праці в нашій області стоїть дуже гостро", - додав лікар.