Холостий постріл бюджетного комітету


Наприкінці минулого тижня, буквально за кілька днів до другого туру виборів міського голови обласного центру, на Прикарпаття пролився просто дощ київських щедрот. І голова Верховної Ради В. Гройсман приїхав, і голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі завітав поспілкуватись, і навіть значна частина членів Комітету Верховної Ради з питань бюджету на чолі зі своїм головою Андрієм Павелком вирішили провести своє засідання в Івано-Франківську.

І хоч голова Івано-Франківської облдержадміністрації О. Гончарук, вітаючи гостей, підкреслив, що це вперше на Прикарпатті відбувається засідання бюджетного комітету, згодом прес-служба ОДА назвала цей захід скромніше — робочою зустріччю народних депутатів України — членів бюджетного комітету з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації. А для того, щоб ні у кого не було жодних сумнівів щодо мотивів цієї зустрічі, першим питанням її порядку денного стояла державна підтримка розвитку міста Івано-Франківська, доповідачем з якого був визначений тоді ще кандидат на посаду міського голови Ігор Насалик. Нагадаємо принагідно нашим  читачам, що він є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки і до бюджетного комітету начебто не причетний, однак, очевидно, у зустрічі він брав участь як «за п’ять хвилин» міський голова, пише Галичина

Навіть не знаю, чого варті ці всі розмови після того, як уже відомі результати другого туру виборів міського голови в обласному центрі Прикарпаття, але вважаю, що читачі мають знати, на що саме просив гроші з державної скарбниці один із кандидатів на крісло міського голови. 

За словами Ігоря Насалика, Івано-Франківську конче потрібен новий міст через Бистрицю Солотвинську, документи на будівництво якого ось уже вісім років як готові. За його словами, кошторисна вартість цієї споруди — 350 мільйонів гривень, але наразі він просив у членів бюджетного комітету 150 мільйонів. За його словами, — мінімальну суму з тим, щоб мати можливість задіяти інші фінансові ресурси.

Також мова йшла про виділення 30 млн. грн. на палац Потоцьких. Мовляв, польська сторона готова профінансувати 70 відсотків потрібних коштів, а решту порівну поділили б між міським та Державним бюджетами. Цікаво, що, наскільки відомо, ця споруда перебуває у приватній власності і далі обіцянок передати її громаді нинішній власник наразі не пішов. Відтак незрозуміло, на яких правах з державної скарбниці можна профінансувати приватний об’єкт.

А найамбітнішим виглядав проект, що його запропонував Ігор Насалик як пілотний, у якому, за його словами, готові брати участь ЄБРР та інші міжнародні інституції. Це термоізоляція будинків, в тому числі і в центральній частині міста. Цей проект, за словами нардепа, зможе наочно продемонструвати можливості ефективного використання енергоресурсів і потребує 150 млн. грн. з Державного бюджету.
Також на зустрічі з народними депутатами Галина Карп, директор департаменту фінансів облдержадміністрації, розповіла про стан виконання місцевих бюджетів в умовах бюджетної децентралізації, а чільниця Державної фіскальної служби в області Ірина Столярик зупинилась на проблемах акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Про стан фінансового забезпечення будівництва доріг в області на зустрічі з народними депутатами давав пояснення Василь Буджак, голова Служби автомобільних доріг в області.

Мова йшла і про незавершені об’єкти, і про внесення змін до Податкового кодексу України з тим, щоб частину рентних платежів з видобутку нафти і газу, а також акцизу з продажу підакцизних товарів перерозподілити до обласного бюджету. Оскільки нині чимало населених пунктів, особливо ті, в яких немає заправних станцій (саме вони дають левову частку надходжень цього податку), про кошти від акцизу тільки чули, але їх фактично не бачили. Як приклад чільниця фіскальної служби Прикарпаття навела ситуацію, яка склалась у Богородчанському районі, де лише 5 сільських рад, або 15 відсотків, забезпечують 95 відсотків збору акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, при цьому 85 відсотків населених пунктів фактично не відчувають його як додаткове джерело наповнення бюджету.

Що стосується будівництва доріг, то йшлося про необхідність продовжити ті роботи, які були розпочаті цього року, з тим, щоб Прикарпаття могло таки стати краєм туристичним із нормальною дорожньою інфраструктурою. Щоправда, названа сума у 2,5 млрд. гривень у депутатів викликала певне нерозуміння.

Взагалі про причини цієї зустрічі народні депутати самі прямо говорили, коли хвалили свого колегу Ігоря Насалика та наполегливо рекомендували іванофранківцям зробити правильний вибір. Про те, який саме вибір зробили жителі обласного центру Прикарпаття, ми вже знаємо. Втім, хочеться сподіватись, що це не означатиме, що розмови залишаться лише розмовами, адже місту таки потрібні кошти на розв’язання чималої кількості нагальних проблем. Сподіваємось також, що народний депутат ігор Насалик не залишатиме поза своєю увагою Івано-Франківськ хоча б з огляду на те, що значна частина жителів міста проголосувала за нього.