Хронічний гастрит – лікувати чи забути?


Гастрит - запальнийпроцесслизовоїоболонкишлунка. Якщо гастрит не лікувати – він легко переходить у хронічну форму, яка потребує довготривалого лікування та постійного дотримання дієти.

СИМПТОМИ ХРОНІЧНОГО ГАСТРИТУ

Хронічний гастрит може протікати у безсимптомній формі, коли пацієнт навіть не здогадується про серйозну недугу, але в більшості випадків проявляються:

  • біль в животі (епігастральна ділянка);
  • печія; нудота;
  • важкість у шлунку;
  • відрижка
  • неприємний присмак у роті.

В деяких людей, апетитзалишається таким самим, але збільшується у бік тих продуктів, якіраніше не вживалиповсякденно, в іншихн авпаки – апетит зменшується.  Людина відчуває потяг до гострої, кислої, солоної їжі, при чомушвидко наїдається.

Важко переноситься жирна їжа,  капуста, горох, м'ясо та молочні продукти.

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ХРОНІЧНОГО ГАСТРИТУ

Основними із причин виникнення хронічного гастриту є нерегулярний прийом їжі, вживання продуктів харчування з високим вмістом хімічних речовин, перекушування на ходу та ін. Також поганий вплив дає вживання дуже гарячої або дужехолодноїїжі, паління на голоднийшлунокабовзагалітривалепаління. Не вартозабувати, щотривалийприйомліків, а саменестероїднихпротизапальнихпрепаратівмаєдуженегативнийвплив на слизовуоболонкушлунка.Велика кількістьгострої, копченої та смаженоїїжі, вживанняалкогольнихнапоїв, проблеми з зубами, зокреманедостатнякількістьзубів для пережовуванняїжі, стреси – сприяютьрозвитку недуги і подальшомуїїпрогресуванню.

Принципи лікування хронічного гастриту

Самелікуванняхронічного гастриту обов’язково вимагаєактивноїучастіпацієнта. Обов’язково варто звернути увагу на те, що посприяло розвитку недуги, особливо на харчування пацієнта. Можливо те, що в анамнезі наявні супутні захворювання, які викликають розвиток гастриту, і які підлягають обов’язковому лікуванні. В жодному разі не варто забувати, що при недотриманні правил харчування, біль в шлунку і диспепсичні розлади будь тільки посилюватися і сприятимуть розвитку більш важкого ускладнення – виразкової хвороби. І пам’ятайте, що стрес – причина розвитку більшості хвороб, тож уникайте всього поганого і нехай надалі вас супроводжують тільки позитивні емоції!

Алла Курилець

Лікар гастроентеролог-дієтолог МЦ «Оксфорд Медікал»