Хроніка окупації: рік тому Росія почала анексію Криму


Є у житті як людини, так і держави моменти, страшні або урочисті, які поділяють пройдений шлях на «до» та «після». Коли рік тому ранок приніс тривожні новини з Криму про захоплення урядових будівель невідомими «зеленими чоловічками», ніхто не міг передбачити, наскільки страшними будуть наслідки цієї події. Але вже тоді було зрозуміло - відбулося щось таке, що докорінно змінило хід історії.

Адже збройне насильство, колони «невідомих» броньованих машин без упізнавальних знаків, які прокотилися містами Криму, захоплення аеропортів та транспортних вузлів, блокування українських військових частин, які за цим послідували - все це було для всієї України шоком. Шоком тим більш болючим, що ніколи українці не чекали настільки підлого удару в спину від «братів» і саме в той момент, коли держава, розкрадена та безсовісно зраджена власними можновладцями, перебувала фактично у напівсвідомому стані - без президента, без уряду, без армії й по-суті без правоохоронних органів. Росія зробила тоді каїнову справу, і виставила справжній цінник нею ж декларованому братерству.

Фото: texty.org.ua

Чи жалкують про ті події росіяни? Напевно, частина з них, ті, хто мають совість, відчувають сором. Про іншу частину російського суспільства - тих, у кого очі олов'яні від ненависті, також варто пам'ятати. Для них захоплення Криму стало, можна сказати, своєрідною компенсацією за приниження й утиски, якими їх власна держава й довела и до такого стану, коли будь-які людські почуття глушаться сатанинським ревом «кримнаш!!!».

Але настане час, і ці росіяни прокинуться. Це буде жахливий для них момент усвідомлення прірви, у яку протягом року, що минув, з маніакальною настирливістю скочувалася Росія, вичавлюючи криваві сльози із роздертого навпіл Донбасу. Для росіян це буде момент покаяння, перед собою, перед власною країною та перед майбутнім своїх дітей.

Для України також настане день, коли Крим повернеться додому, коли поєднаються розділені родини, й люди забудуть, що таке війна.

Хоча ні. Не забудуть. Про війну варто пам'ятати, щоб вона, проклята, ніколи не повторювалася. Варто також пам'ятати, з чого вона починалася. Пам'ятати той ранок і той день, коли розпочалася анексія Криму Росією.

27 лютого 2014 року

Російський спецназ у військовій формі без розпізнавальних знаків за участю місцевих проросійських бойовиків захопив будівлю Ради міністрів Криму і Верховної Ради Криму. Згодом на територію півострова був перекинутий російський десант. Ключову роль в окупації відіграло російське військове угруповання, що базувалось на російській військовій базі у Севастополі. За місяць росіянами було здійснено цілковите захоплення влади (ключових об'єктів цивільної та військової інфраструктури). Окупанти віроломно блокували українські військові частини та кораблі і почали витискувати їх з півострова.

1 березня 2014 року

Рада Федерації Росії офіційно схвалила введення російських військ на територію України.

14 березня 2014 року

Конституційний Суд України оприлюднив рішення, яким визнав референдум, що мав відбутися у Криму 16 березня 2014 року неконституційним.

15 березня 2014 року

Верховна Рада України ухвалила постанову «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим».

16 березня 2014 року

У Криму пройшов незаконний референдум. Нелегітимна влада відзвітувала про приєднання півострова до Росії.

18 березня 2014 року

Президент Росії Володимир Путін і сепаратистські лідери Криму В.Константинов, С.Аксьонов і О.Чалий підписали документ («Договір про прийняття Криму до складу Росії») про входження Криму і Севастополя в Російську Федерацію і утворення нових суб'єктів РФ - Республіки Крим і міста федерального значення Севастополя. Після цього анексію Криму схвалили Держдума (20 березня) і Рада Федерації Росії (21 березня), 11 квітня були внесені відповідні зміни у конституцію РФ. Світова спільнота не визнала анексію Криму і засудила дії Кремля стосовно України.

24 березня 2014 року

Голова Верховної Ради України, в.о. глави держави Олександр Турчинов підписав указ за рішенням РНБО про передислокацію українських військових підрозділів з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в інші регіони України.

27 березня 2014 року

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Територіальна цілісність України», згідно з якою підтвердила свою прихильність суверенітету, політичній незалежності, єдності і територіальній цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах.

1 квітня 2014 року

НАТО призупинило цивільне та військове співробітництво з Росією у зв'язку із її агресією проти України.

10 квітня 2014 року

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо позбавлення делегації Росії права голосу через анексію Криму до кінця 2014 року.

15 квітня 2014 року

Верховна Рада України визнала Крим тимчасово окупованою територією.

1 червня 2014 року

Росія перевела анексований Крим на свої рублі.

1 липня 2014 року

Парламентська Асамблея ОБСЄ визнала Крим окупованою територією України і засудила продовження Росією дій, спрямованих на дестабілізацію ситуації в Україні.

Укрінформ