Хто замовив мобілізацію франківських суддів?


Недосконалість судової системи інколи призводить до невтішних колізій, які можуть мати неабиякий резонанс. Як це й відбулося в Івано-Франківську.

У середині травня двох івано-франківських суддів мобілізували. Йдеться про суддю-криміналіста Володимира Поповича і суддю-слідчого Олега Шамотайла. Однак воєнкомат мав би зважити на специфіку судової роботи. Адже тепер усі справи, які вели мобілізовані судді, потрібно розглядати по-новому. Про це на брифінгу розповів голова міського суду Тарас Антоняк, пише ГК

Тож чимало справ можуть "зависнути" на невизначений термін (лише в Поповича було 50 справ). До них, зокрема, належать такі відомі справи, як розслідування злочину стоматолога-різника, справа Романа Струца, яка вже не один рік розглядається.

"Це такий перший випадок в Україні, коли суддів мобілізовують, бо наразі всі судді, що перебувають на фронті, є добровольцями, - повідомив Тарас Антоняк. - Мені дуже прикро, що не врахували специфіку судової роботи. Можливо, хтось розраховував, що судді будуть ховатися від мобілізації".

До речі, судді є недоторканними особами, тому Попович і Шамотайло мали право відмовитися від мобілізації. Однак вони вирішили по-іншому. 

Голова міського суду стверджує, що саме тоді перебував у відрядженні, тому не зміг вплинути на ситуацію, яка, подейкують, не випадкова, а кимось дуже майстерно "замовлена".