Хто ж на Прикарпатті «свиснув» шкільну цеглу?


Із недобудованого 2-го корпусу Назавизівської ЗОШ І-ІІІ ст. по-злодійськи вивезли майже 17 тис. штук цегли, завдавши збитків приблизно на 50 тис. грн. Хто винен у цьому і покарати злодіїв вимагав схід селян.

Зайшовши у підвал, ми побачили біля одного з вікон обчищену і готову до вивезення цеглу, трішки далі видно чіткі сліди від перестінків і, так би мовити, сміття від цієї варварської діяльності. Перестінки розібрані і на другому поверсі недобудови.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року завершилися роботи зі встановлення вікон і дверей, підмурування окремих ділянок зовнішніх стін, посилення простінків, обрамлення прорізів та укріплення даху. Це відбувалося завдяки субвенції, наданій відділу капітального будівництва (ВКБ) РДА Назавизівською сільською радою.

IMG_3203

Також важливим є зрозуміти, на чиєму ж балансі перебуває дане приміщення. До 2013-го, як зазначає Назавизівський сільський голова Володимир Гаврилюк, воно числилося на балансі управління капітального будівництва РДА. – У квітні позаминулого року другий корпус передали у відання сільської ради через те, що розпочалася реорганізація ВКБ. Минулого року ми його «повернули» в ВКБ, бо вдалося вишукати кошти, продавши земельну ділянку, і з’явилася змога продовжити будівництво.

Про факти розбирання перестінків у підвальному приміщенні другого корпусу ЗОШ повідомили депутати сільської ради на сесії сільської ради 11 січня, розповідає очільник сільської ради. – 15 січня за розпорядженням сільського голови Володимира Гаврилюка зібралася комісія, яку створили під час передачі недобудови у відання ВКБ, яка мала контролювати хід будівництва. На її засіданні прий­няли рішення надіслати звернення в обласну і районну прокуратури, головам ОДА, районної ради і РДА. Також я звернувся до дільничного інспектора міліції Володимира Кінаша і начальника райвідділу УМВС Івана Кавінського щодо виявленого факту крадіжки цегли, – мовить Володимир Гаврилюк. – Згідно зі зверненням депутатів сільської ради відкрили кримінальне провадження, неодноразово приїжджав слідчий, який збирав необхідну інформацію, свідчення і пояснення жителів села та працівників апарату сільської ради. Зараз слідство перебуває на кінцевій стадії. Володимир Гаврилюк зазначає, що в голові ніяк не вкладається той факт, що хтось міг красти сам у себе та своїх дітей.

Депутат Назавизівської сільської ради Людмила Дерещук згадує, як до неї і до групи депутатів сільської ради телефонували місцеві жителі, що зі школи вивозять цеглу. – Такі злочинні дії спостерігалися торік наприкінці жовтня та грудня. Ми з цими скаргами звернулися до сільського голови. Шість депутатів проінспектували підвальне приміщення і жахнулися від того, що там коїлося. Усе було розбито і понищено, біля вікна стояла вже очищена від будівельного розчину цегла. 25 січня відбувся перший схід селян з участю представників громадської ради при РДА, влади, міліції і численних назавизівчан, – зазначає вона.

Людмила Дерещук побоюється з активістами, що покарають лише …фірмана, а організатори так і вийдуть «сухими з води».

У Назавизові селяни вже підрахували заподіяні збитки. За інформа­цією голови громадської сільської будівельної комісії Сергія Сладецького, вивезли приблизно 17 тис. цегли. Орієнтовні  збитки сягають 49 тис. грн.

Начальник відділу капітального будівництва РДА Василь Зубко уточнив, що школу здали в експлуатацію 16 років тому. – Приблизно три місяці тому до мене звернулися представники ініціативної групи, заявивши, що у Назавизівській ЗОШ І-ІІІ ст. розкрадають цеглу. Правоохоронці розслідують цей випадок і винних обов’язково покарають. Також дивна ситуація склалася із металопластиковими вікнами. Спочатку одна із фірм поставила п’ять вікон, які не відповідали вимогам держстандарту для освітніх закладів. За це ми грошей не платили і вони зберігаються на другому поверсі недобудови. Теперішні вже виготовлені за всіма стандартами енергозбереження.

Досить критичним до розкрадання у Назавизові є ставлення представників громадських організацій і політичних партій Надвірнянщини, які вимагають справедливого покарання винних у цьому ганебному факті.

IMG_3211

Громада вирішила звернутися із відповідним зверненням до РДА щодо звільнення із займаної посади директора Назавизівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ярослава Будзака, а до вирішення ситуації із другим корпусом школи не задовольняти заяву, подану Володимиром Гаврилюком, про його відставку з посади сільського голови.

Жахає з якою безпринципністю люди ставляться до школи. Та ж подумайте ви, нарешті, що розкрадаєте нормальні умови для навчання своїх дітей, зазіхаєте на їхнє щастя і здоров`я. Адже у другому корпусі передбачений просторий спортивний та актовий зали, їдальня, планують облаштувати дошкільний навчальний заклад. А чиїсь злодійкуваті загребущі руки і зла чорнодемонівська затія додають у час Великого посту неабиякого клопоту ініціативним небайдужим жителям Назавизова, котрі прагнуть довести цей довгобуд до вивершення. І напевно актуальними лишаються сміхонічні віршовані рядки, котрі відображають цю гірку для села ситуацію: «Є у селі нова школа// Ще недокінчена,// Всередині стіни валять,// Є на те потреба». А через декілька рядків гірке звернення до одного з керівників: «На твоїй посаді треба// Дітей научати,// А яку ти настанову// Можеш дітям дати?».

Залишається сподіватися на дальшу небайдужість назавизівчан і якнайскоріше розслідування правоохоронцями факту розкрадання. Тільки такі кроки сприятимуть зменшенню соціальної напруги і встановленню справедливості у Назавизові.

Народна Воля