«І за крок до відважної смерті...»


«Ви не люди, ви, мабуть, кіборги», — з такої фрази починається фільм «Кіборги» Ахтема Сеїтаблаєва, який розповідає про українських військових, котрі утримували та захищали Донецький аеропорт у вересні 2014-го. Стрічка заснована на реальних подіях, невигаданих історіях українських військових, які і стали прототипами головних героїв.

В Івано-Франківську в театрі кіно «Люм’єр» відбувся допрем’єрний показ картини з участю творчої групи фільму, акторів Макара Тихомирова, Романа Ясіновського, Віктора Жданова, а також учасників АТО та їхніх родин. Через погодні умови не змогли приїхати режисер Ахтем Сеїтаблаєв та продюсер Іванна Дядюра, пише газета Галичина. 

Закритий показ фільму «Кіборги» почався хвилиною мовчання за загиблими військовими. А потім упродовж 110 хвилин фільму у залі лунав сміх, зринали сльози. Дивитися стрічку беземоційно нереально. Коломиянин колишній командир окремої розвідувальної десантної роти 79-ї ОАЕМБр Євген Жуков, що став прототипом «Суботи», зізнався, що і він під час перегляду фільму не зміг стримати сліз. «Було показано маленьке життя у такій великій організації, як оборона Донецького аеропорту, — зауважив він. — Фільм знято для козаків, які виконують бойові завдання, і для цивільних громадян, щоб вони бачили, як живуть люди на передовій, як вони працюють та воюють».

«Кіборги» розповідають про п’ятьох українських військових — «Суботу» (актор Андрій Ісаєнко), «Гіда» (Роман Ясіновський), «Серпня» (В’ячеслав Довженко), «Старого» (Віктор Жданов), «Мажора» (Макар Тихомиров), яких об’єднало на одному полі бою прагнення миру та добробуту в своїй країні. Хоча бачення розвитку своєї Батьківщини у кожного своє, але це не роз’єднує їх, а навпаки, зближує. Вони багато говорять про мотивацію, котра змусила їх бути в епіцентрі війни, про мир та прагнення до життя. «Фільм про те, що спочатку ми маємо розібратися між собою та все спрямувати на те, щоб подолати ворога, а не гризтися одне з одним», — зауважив актор Віктор Жданов, який зіграв у стрічці військового з позивним «Старий».

Сценарій стрічки написала Наталія Ворожбит, грунтуючись на розповідях реальних «кіборгів». Прототипами головних героїв стали українські військові Андрій Шараскін, Євген Жуков, Олександр Трепак, Євген Межевікін, Кирило Недря та інші бійці, котрі утримували аеропорт. «У фільмі немає домислів, хіба що «рукопашка». В основі його — історії бійців. і кожен наш образ позиціонує не  одну людину, а декілька», — каже Віктор Жданов.

Актори зізнаються, що грати ролі українських військових було для них дуже відповідально. Виконавець ролі «Гіда» Роман Ясіновський розповідає, що, готуючись до ролі, багато перечитав преси, книжок та передивився відео на «Ютубі» про оборону українськими військовими Донецького аеропорту. «Відчував велику відповідальність. Коли ти студент третього курсу, то тобі трохи моторошно від розуміння того, яких людей ти граєш. Крім того, ці зйомки були для мене чудовою можливістю та приводом познайомитися з учасниками бойових дій. Спілкування з ними змінило мої погляди на країну та війну», — розповів виконавець ролі «Мажора» Макар Тихомиров.   

Стрічку «Кіборги» повинен подивитися кожен українець, адже ми не маємо права забувати, що і досі на сході нашої країни триває війна, за наш мир і спокій чи не щодня гинуть військові. Попри те, що кіно розповідає про війну та смерть, воно вийшло неймовірно людяним та добрим, і найголовніше — в ньому немає безнадії. Це фільм про життя в епіцентрі смерті. За це варто віддати належне її режисерові Ахтему Сеїтаблаєву, якому вдалося зняти високоякісну героїчну українську військову драму і не переборщити. В якийсь момент починаєш вірити, що на екрані бачиш не акторів, а справжніх військових, котрі захищають кожен сантиметр Донецького аеропорту. 

— «Кіборги» — це не «екшн» і не бойовик, а важкий психологічний фільм про життя військових, — розповідає Євген Жуков. — Був період, коли зі мною було 35 людей в старому терміналі і три дні у нас не було їжі та води — не через те, що командування не вирішувало питання, а через те, що перешийок з тракторної ферми Пісків перекрили, спалили декілька наших танків, які везли нам воду. Ми ламали батареї, наливали іржаву воду в гільзи, вкидали таблетки і пили. Потім до нас таки прорвалися. І коли ми розвантажували воду, кожен в одній руці тримав пляшку води, а другою розвантажував. Таке у нас було там життя. У фільмі дуже реально показані ці психологічні моменти. 

У стрічці багато гумору, музики та поезії. Також варто відзначити вибір саундтреку, яким стала композиція «Океану Ельзи» — «Мить». Її слова «і за крок до відважної смерті будь таким, яким Бог тебе знав...» дуже тонко підкреслюють основні меседжі фільму. 

Під час прес-конференції акторів запитували, чи буде продовження. «Кіборгів-2» не буде, адже навіщо перетворювати гарне кіно на серіал, — відповів Роман Ясіновський. — Насправді ми зняли 4 години доброго матеріалу, і ви розумієте, що облогу Донецького аеропорту неможливо втиснути в майже 2 години фільму. Ведуться перемовини, щоб після фестивальної історії фільму показати його чотирисерійну версію на одному з українських телеканалів.

Бюджет стрічки — майже 48 мільйонів гривень. Фільм є одним із переможців 8-го конкурсного відбору Держкіно, тож 50% вартості картини профінансувала держава. У широкий прокат «Кіборги» вийшли 7 грудня. 5 гривень з кожного проданого квитка піде сім’ям загиблих «кіборгів».