Ігор Насалик: 15 листопада моя робота в Івано-Франківську тільки починається


У неділю Івано-Франківськ вперше обиратиме міського голову у другому турі виборів. На дільницях мешканці міста отримають бюлетені, що запропонують визначитися, кого іванофранківці хочуть бачити на цій посаді − Ігоря Насалика, досвідченого міського управлінця та політика, або Руслана Марцінківа, колишнього секретаря міськради.

Результати першого туру та соціологічне опитування, що його на початку місяця провела компанія «Ю.С.С.», стверджують, що переможцем вийде Насалик – за нього планують проголосувати більше 43% виборців, в той час як показник Марцінківа становить 30%.

Та для забезпечення легітимності виборів іванофранківцям вкрай важливо таки проголосувати , а не покладатися в цьому на інших – адже саме явка на місцевих виборах є показником того, що громада і справді керує своїм містом, як це передбачено децентралізацією влади.

В останньому великому інтерв’ю напередодні другого туру Ігор Насалик розповів про те, як мешканці Івано-Франківська корегували його програму дій, чим йому запам’ятається ця виборча кампанія, та коли варто очікувати перших результатів його роботи на посаді міського голови в разі обрання.

Пане Ігорю, чи стала ця виборча кампанія такою, якою Ви її собі уявляли у вересні, коли оголосили про свою участь у виборах міського голови Івано-Франківська?

Вона навіть перевершила мої сподівання! Причому як в позитивному, так і, нажаль, у негативному сенсах.

В позитивному сенсі, я отримав величезний відгук від громади міста щодо моєї участі у виборах. Не буде перебільшенням сказати, що мешканці Івано-Франківська стали повноправними учасниками цієї кампанії – бо своїми запитаннями та пропозиціями під час зустрічей вони в значній мірі доповнювали мою програму дій на посаді міського голови.

Основні її пункти лишилися незмінними – в Івано-Франківську мають бути безоплатні медицина та освіта, які оплачуються коштом міського бюджету, сам бюджет має зростати за рахунок продуманої податкової політики на місцевому та державному рівнях, житлово-комунальне господарство має бути швидко приведене до тями, а місто загалом має стати одним із культурно-туристичних центрів України.

Але іванофранківці суттєво доповнили мої плани конкретними точками докладання зусиль. За що я безмежно вдячний.

У негативному сенсі ця кампанія стала, мабуть, однією з найбрудніших на моїй пам’яті. Важко пригадати, коли я в останнє чув такий обсяг нісенітниць і образ на свою адресу – мабуть, що такого ніколи і не було. Бог суддя тим, хто так поводив себе під час перегонів. Але прикметно, що після першого туру майже весь цей бруд зник – траплялися лише поодинокі «інциденти».

А чи слідкували Ви за тим, як вели свою виборчу кампанію інші кандидати – з точки зору того, що вони пропонували місту й виборцям в разі обрання?

Я можу сказати, що ознайомився із програмами усіх основних кандидатів ще перед першим туром. І якщо якійсь виборець це зробив би так само сумлінно, то навряд чи би віддав голос за інших учасників перегонів (посміхається – ред.)! Це, звичайно, і жарт, але правда в ньому теж є.  Ніде в тих програмах немає конкретики, не встановлені жодні часові рамки, самі політичні гасла замість господарських пропозицій. Чому «Івано-Франківськ-2020», а не «220»? Чому ті, хто п’ять років провів у міській владі, не зважали на стан величезної кількості доріг та дворів, а згадали про них лише напередодні виборів, та й обіцяють впоратися з цією проблемою ще за п’ять років?

Мешканці міста на такі сумнівні обіцянки, звичайно, не відгукнуться своїм голосом на виборах.

Тобто, на Вашу думку, політичні сили взагалі не готувалися до виборів в Івано-Франківську?

Я би не був настільки категоричним. Скажу таким чином: якщо прослухати і прочитати все, ще пропонували місту учасники виборів, то з їхніх пропозицій можна обрати кілька реальних і необхідних програм.

Наприклад, «Батьківщина» одним із своїх пріоритетів визначила зниження тарифів. Тарифи єпрерогативою не тільки місцевої, а й центральної влади. Втім на рівні міста ми готові запровадити програму термоізоляції будинків, яка допоможе зекономити кошти мешканців. Моє бачення того, як має фінансово забезпечуватися безоплатна для іванофранківців медицина, збігається із пропозиціями «Самопомочі». Для розвитку туризму нам потрібно вирішувати інфраструктурні і транспортні питання – і тут знадобляться можливості і пропозиції «Укропу» щодо розвитку аеропорту.

Ми обов’язково знайдемо спільну мову із Українською народною партію, чий кандидат на виборах Віктор Анушкевичус підтримав мене перед другим туром. Та думаю, що й із «Свободою» зможемо ефективно працювати – бо цього потребує Івано-Франківськ.

Це означає, що Ви готові шукати діалогу із усіма учасниками міської ради?

А чому ж ні? До міськради не пробилися жодні сумнівні або відверто антиукраїнські сили – чесно кажучи, вони не і не мали на Прикарпатті ніяких шансів. То чому ж ми не зможемо знайти компроміс і порозуміння із тими партіями, які хочуть працювати на Івано-Франківськ, а не на амбіції своїх лідерів чи бізнес своїх депутатів?

Як скоро це порозуміння буде знайдено? Себто, коли чекати результатів Вашої роботи на посаді міського голови?

 Я хочу сказати, що мешканці міста за ці два місяці, напевно, добряче втомилися від постійної політичної напруги. Від постійного обговорення тем, пов’язаних із виборами, із міською владою. Але 15 листопада моя робота в Івано-Франківську тільки починається по-справжньому. І тоді ситуація зміниться повністю – балачок буде мало, а от роботи багато. І франківці кожного дня зможуть спостерігати – і оцінювати! – як нова міська влада змінює місто.

Є відомі дедлайни, які я сам собі поставив. Наприклад, з першого січня наступного року медицина для пенсіонерів міста має бути стовідсотково безоплатна. За рік ми поширимо цю програму на всіх жителів міста без виключення.

Свій перший звіт про результати роботи я обіцяю надати іванофранківцям вже за 180 днів. Тобто, наступного травня ми зможемо по пунктах оцінити, що вдалося зробити за півроку, і куди мають бути направлені подальші зусилля.

Як Ви проводите ці останні дні перед другим туром?

Кожного дня з ранку до вечора я зараз зустрічаюся із мешканцями Івано–Франківська в різних куточках міста. Також зустрічаюся з європейськими партнерами України – які дуже активно цікавляться і станом справ у державі взагалі, і можливостями Івано-Франківська зокрема.

Ми маємо цей інтерес підтримувати – бо тоді зможемо вирішувати стратегічні завдання держави і міста. Причому не тільки політичні, а й суто економічні – бо від відносин з ЄС як нашим найбільшим партнером вже залежить добробут кожного громадянина.

І я би дуже хотів, аби мешканці міста самі не втратили той інтерес до Івано-Франківська, той ентузіазм, який є необхідним для розвитку. Тому я прошу всіх іванофранківців, які мають право голосу, не знехтувати цим правом у неділю.

Від Вас і тільки від Вас залежить, як далі буде жити місто і як в ньому будете жити Ви.