Ігор Прокопів відмовився вступати у лави нової опозиційної сили «Демократи»


Український політикум поповнився черговою «кишеньковою» партією з відверто банальною, якщо не сказати вульгарною назвою — «Демократи». Таким чином, стали остаточно відомі наполеонівські плани потенційних «тушок» з «Батьківщини».

Сама ж заява про запуск нового політпроекту поки ще депутатів від «Батьківщини» Андрія Павелка та Володимира Полочанінова стала очевидним політичним фальстартом, адже торги між потенційними перебіжчиками і «регіоналами» досі не завершені,пишуть Коментарі.

Очікувалося, що після двох тижнів простою Верховної Ради крім євроінтеграційних законопроектів на порядку денному тижня з´явиться документ авторства «регіонала» Володимира Макеєнка, що стосується зміни процедури формування фракцій, згідно з яким мінімальна кількість народних обранців для формування фракції має становити не менше ніж 15 людей. Але «регіонали» не зважилися вносити цей законопроект до зали. Причина до непристойності банальна: влада поки що не готова до створення нових об´єднань депутатів — людей не вистачає, торги з потенційними і вже сформованими «тушками» тривають.

У цілому, епопея з кулуарними переговорами триває не один тиждень. Деякі скривджені депутати з «Батьківщини», серед яких фігурували прізвища вже згаданих вище «фронтовиків» Павелка та Полочанінова, а також низка «тушок», що представляють партію Яценюка, нібито запропонували владі варіант із рейдерським захопленням партії «Фронт змін». Під захоплену партію згодом планувалося сформувати парламентську фракцію з умовною назвою «За Юлю!». Однак цей сценарій з «віджиманням» цілої партії з розкрученим брендом так і не був здійснений: представники влади навідріз відмовилися вплутуватися в цілком прогнозований скандал.

Внутрішній розбрід і хитання в неструнких лавах «кишенькових демократів» тільки підкреслює кадрову проблему. Людей, готових у потенціалі сформувати кістяк фракції в парламенті, можна порахувати на пальцях однієї руки. Тому Павелку належить домовлятися з «тушками» на кшталт Романа Стаднійчука та Віталія Немилостивого або навіть із «тушками»-першопрохідниками Табаловими. Звичайно, така компанія швидко зведе імідж фракції до нуля. Але іншого виходу у «демократів» з тим, щоб набрати потрібних 15 осіб, немає.

Ще гірша ситуація з кадрами на місцях. Адже потрібно будувати нову політсилу. І створювати партію «демократів» у першу чергу будуть на осколках «Фронту змін» Дніпропетровської та Київської облорганізацій. Утім, серед тих, хто з тих чи інших причин на старті не увійшов до «Батьківщини» — екс-керівники Вінницької та Житомирської організацій «Фронту змін» Сергій Кудлаєнко та Геннадій Зубко. Щоправда, останній, схоже, переходити в «тушкований» проект не поспішає. Крім того, вступати в лави нової опозиційної сили відмовився голова Івано-Франківської міської організації ФЗ Ігор Прокопів; тягне з об´єднанням і головний тернопільський «фронтовик» Роман Заставний. Однак говорити, що ці місцеві партійні функціонери увіллються до лав «демократів» тільки через нелюбов до Яценюка передчасно.