Індикатор прикарпатського патріотизму


На Івано-Франківщині мобілізували вже понад 80 відсотків тієї кількості військовозобов’язаних, яку в нашій області мали призвати до служби у Збройних силах згідно з планом чергової хвилі військової мобілізації, яка стартувала 20 січня.

Причому плановий показник з мобілізації солдатів і сержантів виконано на 88, офіцерів — на 53, а завдання з постачання автомобільної і тракторної техніки для потреб мобілізації — на всі 100%. Такі цифри оприлюднив т. в. о. заступника обласного військового комісара полковник Юрій Верановський в інформації з питання, яке було першим і центральним у порядку денному засідання колегії ОДА. 

Є ще час, сказав він, щоб доведені нашій області показники виконати повністю. Наразі ж за здійсненням завдань з мобілізації посідаємо восьме місце в Україні, нижче Івано-Франківської перебувають усі сусідні області — Львівська, Тернопільська, Чернівецька, Закарпатська.

Та попри те розмова на колегії була досить гострою. Голова ОДА Олег Гончарук, який вів засідання, намагався разом з керівником облвійськкомату з’ясувати, що ж гальмує проведення мобілізації на Прикарпатті. До різних аспектів цього надзвичайно важливого загальнодержавного заходу привернули увагу присутніх у залі представників міськрайвійськкоматів, керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, чільників міст і районів голова обласної ради Василь Скрипничук, його заступники Олександр Левицький та Остап Дзеса, директори департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю — ігор Дебенко, департаменту охорони здоров’я ОДА — Роман Мельник, радник голови ОДА з питань проведення мобілізації та допомоги учасникам АТО Зіновій Шкутяк, начальники УМВС — Микола Семенишин, УСБУ в області — Микола Найдич, прокурор області Ігор Настасяк.

Нинішні реалії мобілізації на Прикарпатті викликають чимало запитань. При оповіщенні не було майже половини військовозобов’язаних, які перебувають на обліку, — вони змінили адресу або виїхали за межі держави. За словами Ю. Верановського, понад 8 тис. прикарпатців ухиляється від мобілізації, 324-х подано в розшук. У січні-лютому відкрито 25 кримінальних проваджень за такими фактами (за весь минулий рік було 30). Лише чверть  прикарпатських чоловіків із тих, що пройшли військово-лікарські комісії, виявилися придатними для служби. Але це назагал в області, а реально бачимо великі контрасти між районами, містами обласного значення. Скажімо, успішно виконали завдання з часткової мобілізації Надвірнянсько-Богородчанський об’єднаний районний та Івано-Франківський міський військкомати, тоді як менш ніж наполовину — Галицько-Рогатинський (48%) і Тисменицько-Тлумацький (39%) об’єднані райвійськкомати. 

Тож О. Гончарук наголосив:
— Проведення мобілізаційних заходів повинно бути системним, їх ефективність необхідно постійно і в критичному ключі аналізувати райдержадміністраціям, міськвиконкомам, медичним комісіям при військкоматах, правоохоронним органам.

До активної роз’яснювальної роботи серед населення слід залучати не лише представників місцевої влади, а й громадських активістів, волонтерів, учасників АТО, священиків. Вона має бути спрямована на те, щоб військовозобов’язані не допускали порушень законодавства стосовно мобілізації, а з честю виконували свій патріотичний, синівський обов’язок щодо захисту Вітчизни.Слід також посилити інформування про соціальні гарантії, передбачені державою для тих, хто перебуває в зоні антитерористичної операції. Ну й, зрозуміло, люди на місцях мають бачити конкретні приклади соціальної та реабілітаційної підтримки владою сімей учасників АТО. 

Керівники правоохоронних відомств акцентували на необхідності упереджувати можливі провокації з метою зриву мобілізації, від кого б вони не виходили. Адже окремі громадяни своїми неусвідомленими, а то й свідомими діями, підбурюванням створюють підррунтя для блокування мобілізаційної роботи, масових протистоянь тим посадовим особам, які її здійснюють, для пошуку громадянами шляхів ухилення від мобілізації. Скажімо, за січень в області видано стільки довідок про опікунство, скільки за весь минулий рік. Це не може не наводити на думку, що чимало із тих соціальних довідок «липові», а коли так, то винних в їх оформленні осіб слід притягнути до кримінальної відповідальності. Особливо прикрими є факти, коли деякі сільські голови терміново оформляли опікунство своїх військовозобов’язаних родичів над перестарілими односельцями. Ще дехто із сільських та селищних голів відмовляється під час оповіщення виконувати обов’язки, покладені на них Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». 

А при розгляді на колегії підсумків виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку, бюджету області за 2014 рік директор департаменту економіки Володимир Попович повідомив, що ОДА звернулася до Міністерства оборони України з пропозицією, щоб задіяти потужності окремих прикарпатських підприємств у випуску продукції для потреб військових. ідеться про отримання держзамовлень на виробництво деяких її видів. Також голова облдержадміністрації підписав меморандум про співпрацю з громадською організацією «Донбас» щодо можливостей переміщення підприємств малого і середнього бізнесу з Донеччини й Луганщини на вільні виробничі площі прикарпатських підприємств — «63-го котельно-зварювального заводу», «Пресмашу», «Коломиясільмашу», ЗАТ «Електро». На базі підприємств області планують організувати ремонт військової техніки. 

З цього питання порядку денного на засіданні колегії ОДА виступила і директор департаменту фінансів Галина Карп, яка серед іншого поінформувала, що є ще в області сільські ради — це, зокрема, Старобогородчанська, Манявська, Старунська Богородчанського району, — які й досі не ухвалили своїх бюджетів на нинішній рік.

Також заслухано інформацію начальника головного управління ДФС в області Ірини Столярик про стан сплати суб’єктами господарювання податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів. Про підсумки роботи зі зверненнями громадян у 2014 році доповів керівник апарату ОДА Руслан Панасюк.

газета Галичина