Інтерпол рекомендує країнам ігнорувати запити Росії


Центральне бюро Інтерполу надіслало попередження всім країнам-членам міжнародного поліцейського союзу про те, що Росія в односторонньому порядку не має права використовувати канали організації для переслідування власних цілей, порадивши ігнорувати запити російської влади.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Повідомляється також, що правоохоронні відомства були поінформовані й про те, що Інтерпол заблокував запит Москви на арешт британського бізнесмена - засновника фонду Hermitage Capital Management Біла Браудера.

Як заявив агентству Bloomberg сам фінансист, у четвер він отримав листа від Комісії Інтерполу з перевірки даних, в якому повідомлялося, що запит Москви про внесення Браудера до списку особливо розшукуваних осіб відхилено.

"Найголовніше - вони проінформували всі країни-учасниці про те, що не треба звертати уваги на будь-які запити, що стосуються мене і виходять з Росії", - сказав бізнесмен.

17 жовтня цього року російське відділення Інтерполу в односторонньому порядку внесло ім'я підприємця до списку розшукуваних міжнародних злочинців.

У 2013 році Тверський суд Москви заочно визнав Біла Браудера винним в ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах. Ще одна кримінальна справа з того ж звинувачення була завершена в Росії в лютому 2017 року. Того ж місяця Тверський суд за клопотанням слідства санкціонував його арешт.

Останніми роками бізнесмен вів кампанію з уведення міжнародних санкцій проти російських чиновників, винних у порушеннях прав людини. В результаті, у тому числі й його, зусиль у США і ще декількох країнах світу були ухвалені закони, що вводять візові та фінансові обмежувальні заходи проти деяких представників російської влади.