Історія одного українця. Франківцям показали виставу про генія літератури Василя Стуса


Йому б зараз було 78. Він міг би побачити незалежну Україну. Але як сотні українців був знищений радянською репресивною системою і помер у в’язниці. Живу історію генія української літератури Василя Стуса у театральній постановці показав франківцям «Новий театр».

Виставу, що відбулась у приміщення театру ляльок присвятили тим, хто навіть зараз, через 25 років після проголошення нашої Незалежності змушений боронити Україну – бійцям АТО. «Новий театр» і цього разу вразив глядачів. Бо на сцені не просто трагічна історія українського патріота, а одкровення живої людини з своїми страхами, мріями та переживанням за найрідніших. Головний герой не тисне на глядачів своєю жертовністю, а надихає вірити та не здаватись. 

Як розповідає режисер вистави Тарас Бенюк, ідея поставити виставу «Стус» виникла у перші дні створення «Нового театру».

«Юрій Полєк, який грає Василя Стуса ще тоді сказав, що хотів би зіграти таку видатну особистість. А композитор Юрій Пилипчук, який теж грає у виставі, написав пісні на вірші Стуса. Так і з’явилась на світ ця вистава. Це не було спеціально притягнено до дати, ми відчували душею, що маємо це зробити. Бо вважаємо, що в час коли у нас триває війна така вистава дуже актуальна і люди її сприймуть як належне. Бо Василь Стус хоч і пройшов важкий шлях, але зробив це свідомо, не зрадивши своїх переконань. Глядач має це відчути та зробити висновки», - зазначає Бенюк.

До слова, вже у листопаді виставу «Стус» побачать і на передовій. За словами режисера, Івано-Франківська обласна рада запропонувала театралам зіграти виставу перед українськими воїнами у зоні АТО.