Івано-Франківщина подружилась з Кіровоградщиною


Сьогодні, 10 жовтня голова Івано-Франківської облради Олександр Сич та голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко підписали Меморандум про співпрацю у всіх галузях життя між областями.

Підписання документу відбулось під час спільного засідання постійних комісій Івано-Франківської та Кіровоградської обласних рад з питань охорони здоров'я та соціальної політики.

Голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко зауважив, що Кіровоградщина має що перейняти у Прикарпаття. Впевнений, що й їхній досвід буде корисний Івано-Франківщині.

«Ми багато втратили за 27 років, тому що всередині країни не спілкувались, як потрібно. Як наслідок, маємо загарбницьку війну на сході країни. Тож мусимо щось робити, аби Україна стала міцнішою. І такі поїздки для обміну досвідом цьому теж сприятимуть. Надіюсь, що наша робота буде плідною», - зазначив Чорноіваненко.

Натомість голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич підкреслив, що Кіровогращина має багато спільного з нашою областю.

«Історики знають, що хороший слід на Кіровоградській землі залишили Січові стрільці. Вдячні за цей візит та пропозиції від колег. Добре, коли свіжим оком можна побачити, де потрібні зміни. Маємо з чим поділитись і з Кіровоградщиною», - впевнений Олександр Сич.

Окрім того, Сич також відзначив колегу з Кіровоградщини грамотою голови Івано-Франківської обласної ради та ювілейною відзнакою до 100-річчя ЗУНР.

Також під час спільного засідання  колегам із іншої області розповіли, як працює на Прикарпатті надання паліативної та хоспісної допомоги. Головлікар центру презентувала свій заклад. З проблем Ірина Слугоцька зауважила, що є певний брак фінансування, але його намагаються перекривати з інших джерел. Також є потреба у купівлі авто.

На це директор департаменту охорони здоров’я Микола Стовбан зазначив, що вже є близько 400 тисяч гривень на авто, яке потрібно для хоспісу.  Втім, реанімобіль вартує близько мільйона. Тож потрібно або шукати додаткові кошти, або купити  не спеціалізований автомобіль.

Голова Кіровоградської облради нагадав, що зараз області мають придбати нові автомобілі для амбулаторій, які мають звести вже до кінця року. Відтак, порадив Франківщині скористатись можливістю та закупити реанімобіль і для паліативної допомоги.

Також під час засідання Мирон Матейко розповів, як працює екстренна медична допомога в області. Серед іншого, він зауважив, що одна із проблем – це застарілий автопарк. Близько 90 санітарних машин потребуть заміни. При тому, він зауважив, що останні чотири роки вони не отримали жодного нового авто. Також є проблема з медичним обладнанням, яке теж потребує заміни. Зокрема, потрібно нові дифибріляти.  Також в Івано-Франківську бракує водіїв на спецавто. Причина – низькі зарплати. Виїжджають закордон і лікарі.

Тож ще одна проблема – дефіцит кадрів, яка у разі відсутності змін у медичній сфері може стати дуже гострою.

Голова обласної ради Олександр Сич, що заміна 90 машин – це не підйомна сума для обласного бюджету. Відтак, потрібно звертатись до міністерства охорони здоров’я та Кабміну, аби на це виділили кошти з держбюджету.

Голова комісії Манолій Піцуряк запропонував, аби звернення щодо забезпечення санітарного транспорту для екстреної допомоги  прийняли на сесії Івано-Франківської та Кіровоградської обласних рад. Також потрібно звернутись й до інших областей, аби інші теж його підтримали. Адже питання глобальне і гостро стоїть по всій Україні.

Окрім того, гості з Кіровоградщини заслухали доповіді про роботу обласного госпіталю ветеранів війни та стан реформування первинної медичної допомоги в обох областях.