Івано-Франківщина – третя за видобутком нафти і п’ята за добутком газу серед областей України


Такі дані оприлюднили сьогодні під час прес-конференції у науковому містечку «Нова Енергія».

Громадськість та науковців поширили інформацію, зібрану у рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні та обговорили публікацію ІІ звіту ІПВГ за 2014-15 роки.

Зокрема, на Прикарпатті видобуто 390,7 тис. т нафти та газового конденсату, газу – 466,5 млн. м3 за даними першого звіту ІПВГ. Так, в Івано-Франківській області видано майже 20 спецдозволів, у Закарпатській  –  7, у Чернівецькій  –  6 спецдозволів.

Сьогодні запровадження стандарту прозорості у видобувних галузях, дає змогу регіонам України, а саме, Івано-Франківській, Львівській, Харківській, Сумській, Полтавській областям, отримати дані про податкові та інші платежі компаній видобувачів. Також обсяги видобутку природних ресурсів на їх території, кінцевих власників компаній. Відтепер такий звіт має публікуватися щороку за стандартами міжнародної ініціативи.

«Найближчим часом буде опублікований другий звіт, якщо у звіті за 2013 рік йшлося тільки про нафту і газ, то в проекті звіту ІПВГ за період 2014-15 років оприлюднена інформація про запаси та обсяги видобутку вугілля, залізних, марганцевих та титанових руд в Україні. Окрім цього, детально описані обсяги експорту та імпорту корисних копалин, - зазначив директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУНГ Максим Карпаш. – Ми пропонуємо також включити у звіт дані про ліс, активісти з півночі країни – про видобуток бурштину».

Івано-Франківщина третя за видобутком нафти і п’ята серед областей України за добутком газу. Серед західного регіону України найбільше видобувають вуглеводнів на Прикарпатті та у Львівській, Волинській областях.

«Понад 2 млрд гривень наша область заплатила рентних платежів, для порівняння ми взяли бюджет м. Івано-Франківська за минулий рік, який трохи перевищував 1 млрд гривень», –  додав Максим Карпаш.   

Важливим завданням сьогодні для держави, надрокористувачів і громад є відкритий діалог, згодом розробка нового механізму оподаткування видобувної галузі.

«Допомогти територіальним громадам, органам місцевого самоврядування більш відповідально ставитися до природніх ресурсів, які є на території області чи району. Мета ініціативи також забезпечити прозоре та раціональне використання ресурсів, передовсім громади на місцях мають відчувати зиск з видобутку, –  продовжив експерт Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, м. Київ Андрій Чубик. – На жаль, законопроект 3038, який передбачає упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати від видобутку нафти, природного газу та газового конденсату, все ще не підписаний президентом. На часі активна участь в ініціативі прозорості трьох сторін – громадськості, влади та надровидобувачів».