Івано-Франківськ фестивалить: Які події варто відвідати на День міста?


Традиційно, 7 травня Івано-Франківськ відзначає День міста, що вимірюється від дня отримання Магдебурзького права. Цьогоріч франківців чекає багато цікавих заходівю

Слід зауважити, основні заходи пройдуть протягом 5-7 травня. Тут і концерти зірок, і театральна вистава під відкритим небом, і цікаві арт-проекти, і велопробіг. Загалом, пройде одразу кілька фестивалів різного напрямку. Кореспондент Бліц-Інфо зібрав для читачів найцікавіші події, які точно варто відвідати.

П'ятниця, 5 травня

Вже звично Івано-Франківськ розпочне святкувати день народження з фестивалю "Свято ковалів". Основною локацією стане площа Бастіону. Цьогоріч організатори поставили собі за мету поєднати ковальське ремесло та літературу. Тож мають на меті викувати часову вежу із фантастичних "Часодіїв". Окрім демострації ковальських вмінь, проходитимуть майстер-класи для дітей та дорослих.

Світлина від Руслан Марцінків.

Також у рамках фестивалю відкриють міжнародну виставку «Орнаментальне ковальство». Родзинкою свята має стати феєричне шоу «Нічне кування» з вкрапленням аудіо-візуальним перформансом від «Нового Театру». Захід розпочнеться о 22:00, 5 травня на площі біля театру кіно «Люм'єр».

Окрім того, 5 травня о 18:00 на площі Ринок зіграють виставу "Швейк" під відкритим небом. У головних ролях - народні артисти Богдан Бенюк та Анатолій Хостікоєв.

О 19:30 на Вічевому майдані у рамках фестивалю "Карпатський простір" виступить польський гурт Dagadana. А завершиться концерт виступом Олега Скрипки у супроводі Національного оркестру народних інструментів (НАОНІ).Найуспішніший в Україні оркестр запропонує власну інтерпретацію хітів фронтмена ВВ, а також відомих українських народних пісень. Цей своєрідний музичний синтез забезпечить унікальність звучання відомих композицій, додасть їм вишуканого шарму та музичної енергії. Завершиться музичне дійство лазерним шоу.

Також 5 травня для франківців відкриє свої ворота Палац Потоцьких. Тут у парку всі три дні буде представлена інсталяція з проекту «Деперсоналізація», що об’єднує три скульптури первинної версії проекту «Деперсоналізація» Віктора Сидоренка.

Проект Віктора Сидоренка розпочався серією скульптур, так званих «клонів» у 2007 році. Вперше вони були експоновані у Києві. Згодом проект був представлений у Парижі, Вашингтоні, Майямі. У цьому році проект отримав нове дихання - візуальний ряд поповнився живописними полотнами, що нагадують плазмові телевізори із зображеннями відомих туристичних міст.

Також 5 травня в Івано-Франківську відбудеться відкриття виставок, ярмарків, пройдуть перші кулінарні презентації та кінопокази. Зокрема, о 12:30 в сквері Міцкевича пройде відкриття парку скульптур. Окрім того, 5 травня о 12:00 стартують Національні читання, які триватимуть протягом дня на 16 локаціях (площа перед адмінбуднинком, Ратушею, памятником І.Франка та інші).

Варто відвідати й локацію "VINESPASE", де заплановані презентації та дегустації вина країн-учасниць фестивалю "Карпатський простір". Відкриття о 17:00 на площі перед Пасажем Гартерберг.

Субота, 6 травня

Другий день відзначення  іменин нашого міста розпочнеться з масштабного велопробігу. Старт о 11:00 на площі перед пам'ятником Івана Франка. Долучитись до велопробігу і дорослих, і дітей запрошує міський голова Руслан Марцінків.

О 15:30 на Вічевому майдані продовжить роботу головна музична сцена "Карпатського простору". Тут виступатимуть народні ансамблі з Латвії, Польщі, Литви, Грузії, Румунії. Наостанок пройде концерт Фоми та гурту "МАНДРИ". Також 6 травня  о 18:30 у Пасажі Гартенберг розпочнеться концерт джазових колективів та джазочитання від Володимира Єшкілева та Сергія Грабара.

​Неділя, 7 травня

Святкування Дня міста у неділю розпочнеться доволі незвично - із зустрічі ранкового київського потягу на залізничному вокзалі муніципальним симфонічним оркестром.

Вже традиційно, середмістям Івано-Франківська пройде урочиста хода, що стартує від пам'ятника Івану Франку о 11:00. Опісля на площі перед Ратушею - урочистості та частування святковим тортом. Далі - святковий концерт. Слід зауважити, також проходитимуть концерти на сцені у міському парку та площі перед пам'ятником Івана Франка. Водночас, з 13:00 у франківських тролейбусах стартує мистецька акція "Музичні тролейбуси". А о 14:00 на стометрівці розпочнетьмя фестиваль "Весільні візерунки".

Також 7 травня франківців чекає вистава чеського театру тіней "METRO", що покажуть в обласному муздрамтеатрі о 18:00.

Водночас на сцені біля міського озера о 19:00 розпочнеться молодіжний концерт рок-музики, що завершиться лазерним шоу. А на завершення святкувань о 21:00 на Вічевому майдані виступить відома франківчанка Тіна Кароль.