Івано-Франківськ проти Казначейства: про гроші, їх відсутність і піар


Цьогоріч міська влада у всіх свої бідах – невчасному виконанні ремонту доріг та різних реконструкцій обвинувачує Держказначество. Мовляв, всі протерміновані дати та невиконані обіцянки через їхні затримки коштів.

Кореспондент «Бліц-Інфо» з’ясовував ситуацію в начальника управління державного казначейства м. Івано-Франківська Володимира Косика.

«На перше жовтня включно кількість неоплачених платіжних доручень місцевого бюджету зареєстровано тільки 14 мільйонів 823 тисячі гривень. Але, варто зауважити, що деякі заяви про затримки коштів є необґрунтовані. Ми діємо відповідно до чинного законодавства.  Все, що в межах наших обов’язках – ми проводимо. До прикладу, на даний момент всі захищені видатки проведено в повному обсязі. Немає заборгованості перед комунальними підприємствами міста. Навіть по незахищених видатках в нас заборгованості зараз немає. Що стосується вчасності фінансування, якщо говорити про ці 14 мільйонів 823, то ще не факт чи під всі є гроші», - пояснює Володимир Іванович.

Хоча, пан Косик не заперечує неоплачених платіжних доручень на капітальне будівництво вулиці Проектної та боргів перед «Івано-Франківськавтодор».

«По вулицях мені важко сказати, тому що ми не ведемо облік по вулицях. Його веде саме розпорядник, тобто УКБ. В нас все йде по загальній сумі. Можливо є така ситуація. Не  заперечую. Але більш достовірну інформацію може надати УКБ. Є заборгованість перед «Івано-Франківськавтодор». Але озвучувати цифри без їхнього дозволу не маю права, адже це відноситься до банківської таємниці. Зауважу, що до 15 серпня всі платіжні доручення по ремонту доріг казначейством були оплачені в повному обсязі. Тут питання не до казначейства, а до тих, хто мав ті ремонти робити і чому вони не були проведені раніше», - вважає управлінець.

За словами Володимира Косика, на даний момент місто Івано-Франківськ боргує Єдиному казначейському рахунку 39,5 мільйонів середньострокової позики  і 33,9 мільйонів короткотермінової позики.

«Крім того, 1 жовтня були оформлені документи додатково на 6 мільйонів. Тобто зараз Івано-Франківськ користується коштами Єдиного казначейського рахунку на суму близько 70 мільйонів. Тобто, завдяки роботі казначейства завжди вчасно отримували зарплату вчителі, медики та інша бюджетна сфера. В нас бюджет обмежений, і тому звичайно, коли просять гроші на зарплату і чекає ремонту дорога, то звичайно, пріоритет надається зарплатам. Ми здійснюємо фінансування в межах тих сум, які поступили до міста», - зауважує Володимир Косик.

Володимир Косик говорить мовою цифир. Проте навіть із цієї мови можна зробити певні висновки.

Наприклад, у невиплаті коштів на ремонт доріг та будівництво вулиці Проектної, реконструкції Шевченка і т.д. Івано-Франківське казначейство не винне. І скільки би представники ВО "Свобода" би не горланили грізні лозунги, розгортали агресивні плакати і розміщували критичні полотна на білбордах, гроші так і не з'являться.

Проблема в тому, що грошей просто немає у казначейства. Чому? Бо їх немає і у Києві. Навряд чи представники будь-якого казначейства голосно про це заявлятимуть. Для них така заява - моментальне звільнення. При цьому, претензії до Івано-Франківського казначейства виставлять не можна. Вони роблять свою роботу і діють лише в межах тих коштів, які поступили з "центру".

Чи відомо це представникам ВО "Свобода", які розглядають відсутність коштів як можливість для чергової рекламної кампанії? Звичайно.

Але набагато легше влаштовувати уже давно пропрацьовані атракції - мітинги, акції, заяви, білборди, заяви, протесту - ніж їхати у Київ і "вибивати" гроші, яких немає.