Івано-Франківськ приєднається до унікального соціально-мистецького проекту «Коло Добра»


У вівторок, 13 грудня в Україні стартує перша акція унікального благодійного соціально-мистецького проекту «Коло добра».

Благодійний фонд "Україна Інкоґніта" (Президент – Анатолій Матвієнко), за підтримки Івано-Франківської ОДА, Долинської РДА, мецента та засновника видавництва "Мантикора"Віктора Вінтоняка, Благодійного фонду Олександра Шевченка"Новий Івано-Франківськ", дитячого спортивно-оздоровчого табору "Артек-Буковель" та за сприяння генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" - Нелі Куковальської  презентують благодійний соціально-мистецький проект "Коло Добра".

Тож 13 грудня в Києві метри українського живопису – Матвій Вайсерг, Владислав Шерешевський, Борис Фірцак та Леонід Бернат спільно з тими учнями РХДСШ ім. Т. Шевченка, які потребують соціальної підтримки, в своїх майстернях створять витвори мистецтва. В ці ж дати в Івано-Франківській, Львівській та сусідніх областях відбудеться спільне написання робіт відомими художниками на місцях з соціально-незахищеними дітьми. Меценат

Віктор Вінтоняк, коментуючи готовність художників взяти участь в акціях на місцях, зазначив: «Кожен художник радо відгукнувся на нашу ініціативу, долучився до кола добра, розширивши його географію. Створені картини – це не просто робота художника-вчителя та художника-учня, це – картини, які можна об'єднати під спільною назвою «КРАЇНА ДИВ», так як всі вони будуть наповнені духом Різдва та Добра».

Поштовхом до Всеукраїнської хвилі мистецьких акцій став традиційний Різдвяний Гошівський пленер, який цього року набирає міжнародного статусу та відбуватиметься 15-20 грудня за участі митців з Польщі, Словаччини та України.

Особливістю цьогорічного пленеру стане залучення дітей з пошкодженої від обстрілів Новодружеської дитячої школи мистецтв (Лисичанський район, Луганська область). Куратором пленеру стала учасниця пленеру з Польщі, м. Вроцлав, Катажина БОБ'ЄЦ - митець, молода та амбітна польська художниця, яка проводить численні креативні та імпровізаційні воркшопи, працює в жанрі перформансу та графічного живопису, багато працює з дітьми та вірить у позитивний вплив мистецтва на дитячі серця.

Кошти від продажу всіх спільно написаних картин підуть на потреби Дитячого паліативного центру.

Картини можна буде побачити та придбати на виставках, які пройдуть: 22 грудня (м. Івано-Франківськ, галерея "Бастіон), 23 грудня-10 січня (м. Київ, Національний Заповідник "Софія Київська").

На початку лютого планується спільна виставка робіт у Польщі.               

Всі діти-учасники проекту «Коло добра» будуть відзначені подарунками, а 17 лютого Конкурсною комісією буде відібрано 5 призових робіт, автори яких безкоштовно проведуть тиждень літніх канікул в Карпатах, в дитячому спортивно-оздоровчому таборі «Артек-Буковель», за підтримки Благодійного Фонду Олександра Шевченка «Новий Івано-Франківськ».

 «Ми сподіваємось, що цей проект стане ниткою Аріадни в житті дітей-учасників – розповідає засновник проекту Анатолій Матвієнко. Адже, багато дітей, які долучились до цього проекту, знаходячи для себе розраду в мистецтві, в живописі, найбільше потребують нашої підтримки і уваги в розвитку таланту. І втілення в життя їхньої Різдвяної мрії – декілька днів попрацювати в тандемі з найкращими художниками, безумовно надасть маленьким митцям імпульс, який достеменно вплине на їхні подальші життя. Особливо приємно, що до хвилі, яку було свого часу розпочато з Івано-Франківської області, долучилось стільки відомих імен серед мистецького середовища. В той же час, завдяки новому, розширеному, формату Гошівського Різдвяного пленеру, буде започатковано міжнародний благодійний колабораційний проект, що приверне увагу до дитячих художніх шкіл, які межують з тимчасово непідконтрольними Україною територіями, але знаходяться в єдиному з усією країною мистецькому та духовному просторі».

Олександр Шевченко, говорячи про підтримку проекту, зазначив: «Наш Благодійний Фонд «Новий Івано-Франківськ» завжди дуже легко і швидко йде на співпрацю і підтримку таких проектів. І в цьому випадку ми також не могли лишитися осторонь, адже щороку в таборі Артек-Буковель за підтримки Фонду відпочиває кілька тисяч дітей, які потребують соціальної підтримки, в тому числі дітей з ДЦП, дітей-аутистів, дітей-інвалідів. Особливе місце займають програми для бійців АТО та їхніх родин. Лише нещодавно в Буковелі тиждень відпочивала група з 50 дітей з Попасної. Це діти які довго жили і навчалися в підвалах, ховаючись від бомбардувань російсько-терористичних військ. Ми вважаємо своїм громадянським та християнським обов’язком таким чином допомагати людям, особливо дітям, які найбільше цього потребують».