Івано-Франківськ визнали найблагополучнішим в Україні містом для життя


Державна служба статистики визнала Івано-Франківськ найблагополучнішим містом в Україні.

Іванофранківці таке визнання вважають цілком заслуженим: місто й справді стало затишним, охайним, гостинним. Навіть переселенці зі сходу, яких на «бандерівщину» занесло горе, відзначають це. Для багатьох з них Івано-Франківськ став другою домівкою. Торік міська влада знайшла кошти, аби надати соціальну допомогу 63 сім’ям з Донецької області, 39 — з Луганської та 25 — з АР Крим. 

У місті на Прикарпатті, за даними Держстату, найнижчий в Україні рівень злочинності, чисельність тяжких злочинів та самогубств, кількість хворих на відкриту й активну форми туберкульозу, кількість психічних розладів, поширеність алкоголізму та наркоманії. Складаючи рейтинг, врахували рівень безробіття населення, кількість дорожньо-транспортних пригод, борги із заробітної плати, співвідношення шлюбів та розлучень, кількість дітей, народжених поза шлюбом, пише Урядовий кур'єр. До речі, після Івано-Франківська у першій п’ятірці перебувають інші обласні центри Західної України: Чернівці, Рівне, Ужгород та Тернопіль. 

 

В Івано-Франківськ полюбляють приїжджати європейці, бо архітектурно місто, особливо центр, нагадує їм Старий Світ. Фото автора
В Івано-Франківськ полюбляють приїжджати європейці, бо архітектурно місто, особливо центр, нагадує їм Старий Світ. Фото автора

Івано-Франківськ вважають містом, сприятливим для бізнесу, тож сюди почали надходити інвестиції: 2014-го наприклад  в економіку міста закордонні інвестори вклали  246,2  мільйона доларів США прямих інвестицій (акціонерного капіталу). Це найвищий показник в Україні з початку інвестування. Місто отримало диплом за третє місце в конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування». Другий рік поспіль міська рада (згідно з дослідженнями Громадянської мережі ОПОРА) посідає перше місце у рейтингу публічності органів місцевого самоврядування. Експерти Асоціації міст України визнали Івано-Франківськ одним з міст-лідерів у питаннях прозорості, відкритості, високої якості надання послуг, впровадження передових інформаційних технологій.

А ТИМ ЧАСОМ

Область презентувала план розвитку 

«Єврокарпатська ініціатива» — така назва розробленого Івано-Франківською облдержадміністрацією масштабного проекту розвитку краю. Конкретні пропозиції потенційним інвесторам виписано окремим розділом проекту «Партнерство для успіху». Ключову роль мають відіграти інвестиції в реальний сектор економіки.

Перше засідання координаційної ради розвитку Івано-Франківської області, створеної в межах проекту, відбулося за участю посла Європейського Союзу в Україні Яна Томбінськи, представників дипломатичних відомств, уряду.

Як зазначив голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, маємо чітку картину інвестиційного потенціалу Прикарпаття, готові до відповідального діалогу, спрямованого на розвиток ділової активності. «Торік область посіла друге місце в рейтингу  інвестиційної привабливості серед 27 регіонів України. Тепер ставимо амбітну мету: бути лідерами не тільки за потенціалом, а й за практичною реалізацією бізнес-проектів у різних галузях економіки. Це поліпшить розвиток Івано-Франківщини, а  в результаті й загалом країни», — підкреслив він.

Перспективними сферами інвестування на Прикарпатті названо туризм і рекреацію, деревообробну й аграрну галузі, транспортну інфраструктуру, розвиток енергоощадних технологій і альтернативних видів енергії.

На території області спільно з європейськими партнерами уже реалізують понад 30 проектів. Планують запуск виробництва калійних добрив, відкриття заводу бітуму, бальнеологічного центру в місті Долина, гірськолижних курортів, а також реалізація давніх планів — відновлення привабливої для туристів обсерваторії на горі Піп Іван та будівництво центру міжнародних зустрічей.