Івано-Франківська міська рада шостого демократичного скликання: якою вона була?


2010 – 2015 роки - діяльність, труднощі, рішення, програми, діалог з громадою, досягнення, визнання…

Протягом п’яти років Івано-Франківській міській раді шостого демократичного скликання довелося працювати у найважчий час історії Української держави. Час правління режиму Януковича та його прибічників, час народного повстання та Революції Гідності, час російської агресії, час найбільшої кризи української економіки, час докорінних суспільно-політичних змін…

Звичайно, такі події мали як негативні, так і позитивні наслідки для роботи депутатського корпусу Івано-Франківської міської ради. Тиск зі сторони столичної влади, відсутність фінансування, перманентна нестабільність значно ускладнили процес прийняття рішень, що, звісно, негативним чином позначилось на житті міста. І, звичайно, не все вдалося зробити з того, що було заплановано.

Але попри всі складнощі, міська рада доклала максимальних зусиль для стабілізації політичної та економічної ситуації в місті. Важкі часи консолідували зусилля громади і влади, упевнили мешканців у правильності свого вибору та зміцнили довіру громадян до міської ради. Найбільш вкарбованою у пам’ять громадян подією цього періоду беззаперечно залишиться Революція Гідності, під час якої міська рада спільно із громадою міста вступила у боротьбу з існуючим на той час режимом. Депутати разом з мешканцями були учасниками протесаного руху.

Чи не найбільш вагомою рисою Івано-Франківської міської ради цих часів є відкритість перед виборцями та повсякчасний діалог з громадою міста. Саме діалог з громадою і був основним стержнем навколо яких депутатський корпус Івано-Франківської міської ради і будував свою роботу.

Завдяки такому підходу Івано-Франківська міська рада останні три роки поспіль здобувала рейтинг найбільш відкритої та найбільш публічної міської ради в Україні. Цей статус був підтверджений дослідниками найбільш авторитетних аналітичних центрів та громадських організацій України. Цьому безпосередньо сприяли найсучасніші процедури громадської участі в управлінні містом, безперешкодний доступ громадськості до роботи органу, відео трансляція сесійних засідань ради, оприлюднення всіх прийнятих радою рішень.

Одним з найбільших досягнень Івано-Франківської міської ради шостого демократичного скликання була реалізація програм з розбудова інфраструктури міста. За 5 років було відремонтовано велику кількість доріг Івано-Франківська, облаштовано прибудинкові території, міжбудинкові проїзди, встановлено десятки дитячих майданчиків, які відповідають найвищим рівням якості, почато будівництво та відкрито нові дитячі садочки. Одним з пріоритетів діяльності депутатів було збереження зелених зон міста, і цього вдалося досягти за активної допомоги та участі мешканців міста.

У рамках затвердженої депутатами «Програми розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства» щорічно реалізовувалися конкурси проектів та програм, у яких брали участь громадські  та благодійні організації міста, організації при закладах освіти та закладах культури, ОСББ, ЖБК, будинкові, вуличні та квартальні комітети міста. Такі конкурси дали можливість покращити процес навчання для дітей, відремонтувати та утеплити будинки.

Значних досягнень Івано-Франківська міська рада досягла у розбудові громадянського суспільства. Так, 19 травня 2015 р. було прийнято вкрай важливу нову редакцію Статуту територіальної громади міста, яка стала чинною з червня 2015 р. «Мала Конституція міста» спрямована стати активним, простим і доступним механізмом контролю міської влади громадськістю та закріпити авторитет і рейтинг Івано-Франківська. 

Відповідно до Статуту також були  прийняті Положення про місцеві ініціативи, Положення про електронні петиції  та Положення про консультативне опитування мешканців Івано-Франківська. Ці механізми дають змогу громадянам приймати безпосередню участь у вирішенні питань, віднесених до відання органів місцевого самоврядування, та активно впливати на діяльність міської ради та процес прийняття нею рішень. Окремим важливим фактором є закріплена норма, відповідно до якої міський голова та депутати міської ради зобов’язані звітувати перед громадськістю за попередній рік роботи. Також міською радою прийнято рішення про моніторинг та висвітлення відвідування депутатами пленарних засідань, що дозволяє контролювати присутність депутатів на пленарних засіданнях.

Від початку проведення АТО міська рада завжди підтримувала бійців, які захищають нашу Батьківщину. Так, неодноразово були виділені кошти на придбання необхідного для бійців оснащення та передано матеріально-технічні засоби збройним частинам. Івано-Франківська міська рада стала чи не єдиною міською радою в Україні яка надала 100% пільги на комунальні послуги учасникам АТО.

У духовній сфері важливим кроком стала реалізація програм «Духовне життя», «Івано-Франківськ – місто героїв» та інші. Визначною подією для міста Івано-Франківська стало встановлення ініційованого депутатами пам’ятника Андрею Шептицькому, який багато громадян вважають найкрасивішим пам’ятником Митрополиту в Україні.

Діяльність Івано-Франківської міської ради за 2011 – 2015 рр. була плідною та ефективною. Завдяки підтримки та допомоги громади було досягнуто багатьох цілей, подолано всі труднощі та прийнято необхідні рішення у багатьох сферах суспільного життя.

За матеріалами прес-служби міської ради