Івано-Франківська обласна рада визнала добровольців бійцями АТО


Сьогодні, 18 березня, в Івано-Франківську триває сесія обласної ради. На порядку денному - майже півсотні питань.

Перед тим, як піти на перерву депутати прийняли рішення «Про визнання бійців- добровольців, що брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України». А передувала голосування активна дискусія.

Як доповів облраді заступник керівника департаменту соцполітики Віталій Яворський, дане рішення передбачає «визнати осіб з числа жителів Івано-Франківської області, які перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту України на сході, але в подальшому не увійшли до складу ЗСУ, МВС, Нацгвардії, бійцями-добровольцями, що брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України (далі – бійці-добровольці АТО)»А встановлення осіб бійцями-добровольцями АТО здійснюватиме спеціальна комісія при обласній раді та ОДА.

На це депутат облради, свободівець Василь Попович поцікавився, чи буде це рішення втілене в життя, адже схожа пропозиція була підтримана депутатами ще минулого скликання. Та в підсумку, її так і не було виконано облдержадміністрацією. Тож запитав, чи гарантують вони, що це рішення не буде оскарженим та нарешті буде втіленим у життя.

Натомість перший заступник голови облради Василь Гладів запевнив, що таких проблем з цим рішення не буде, адже помилки попереднього були враховані і юристи виправили ті правові колізії. . Тож це буде виконано в найкоротший термін.

Те ж запевнив голова ОДА Олег Гончарук, пояснивши, що попереднє рішення не було виконане через певні юридичні недопрацювання як і ОДА, так і депутатів попереднього скликання. Тож гарантував, що це рішення буде втілене в життя.

Водночас хтось із присутніх висловив побажання, аби комісія дуже скрупульозно визначала, хто має право на визнання статусу «бійця-добровольця АТО».

На що голова облради Олександр Сич зауважив, що до всіх принципових рішень про учасників АТО, залучаємо самих учасників АТО.

«Тож і в цій комісії, яка визначатиме, добровольців, вони також будуть. Адже кому як не їм знати, хто підлягає під цей статус, а хто – ні», - додав голова облради.

Вже під час голосування виникло питання у депутата від «Волі» Андрія Марійчина. Він поцікавився, чи було визначено у рішенні час, який доброволець має перебувати у зоні АТО, аби його було визнано бійцем АТО. Мовляв, до нього як секретаря комісії з питань учасників АТО часто звертаються з таким питанням. І взагалі, поцікався Марійчин, скільки часу може тривати мобілізація.

«Тому пропоную облраді зробити звернення до президента України, аби отримати чіткі відповіді на ці питання. Бо хлопці питають, а ми не маємо відповіді», - запропонував «волівець».

На таку ініціативу Олександр Сич риторично поцікавився, чи з цими питаннями до депутата звернулись щойно, чи їх задавали раніше.

«Хіба ви не могли подати з цього приводу відповідне депутатський запит? Або ж просто звернутись до мене і задати це питання. Чи просто камер у моєму кабінеті немає, а без них - не цікаво?», - зіронізував голова облради

На пропозиції Андрійчина також зреагував заступник голови спілки учасників АТО Андрій Долик.

«У нас є до вас велике прохання: Перестаньте виходити до трибуни і заради підняття свого рейтингу використовувати учасників АТО. Дане питання, що тільки-но вам задали? Воно є регламентоване Указом президента України «Про мобілізацію» Прочитайте його уважно і знайдете всі відповіді на запитання», - підкреслив Долик.

У підсумку присутні депутати підтримали рішення про визнання добровольців бійцями АТО