Івано-Франківська облрада підтримала бажання сіл змінити ОТГ


Сьогодні, 22 червня триває сесія Івано-Франківської обласної ради. На порядку денному - 75 питань.

Серед іншого, депутати підтримали зміни до перспективного плану формування територій громад області. А передувала голосуванню гаряча дискусія, інформує кореспондентка Бліц-Інфо

Як пояснив доповідач, заступинк голови ОДА Богдан Кобилянський, кілька сіл виявили бажання змінити ОТГ. Зокрема, села Балинці, Бучачки, Трофанівка зі Гвіздецької ОТГ хочуть перейти до Заболотівської ОТГ, а натомість 5 сіл із Заболотівської ОТГ хочуть приєднатись до Снятина. Ще два села зі Снятинського району хочуть приєднатись до Гвіздецької ОТГ.

Перед депутатами виступили два сільських війта, де запевнили, що рішення громад, які вони приставляють, хочу перейти в іншу ОТГ.

Голова облради Олександр Сич зауважив, що головна умова об'єднання – це добровільність. Тож якщо громада хоче перейти, то депутатський корпус має це рішення підтримати.

Водночас, перед депутатами виступив активіс-атовець Заболотівської ОТГ із закликом не підтримувати перебіг громад у Снятинську ОТГ. Мовляв, вони самі не знають, що хочуть.

Депутат Роман Білик зауважив, що визначені села відносяться значно ближче до Заболотова, аніж до Снятина. Але через аварійний міст люди змушені їхати в об’їзд до Заболотова, тож виходить далі. Втім, якби був міст, то люди не хотіли б від’єднуватись.

Також депутат Орися Книшук закликала перенести це питання на наступну сесію, аргументуючи це тим, що в Снятинській ОТГ вибори ще нескоро і громади можуть передумати. А Заболотівська ОТГ ще дуже молода їй треба дати шанс стати на ноги.

Натомість депутат Сергій Коцюр зауважив, що така позиція виглядає неправильною. Мовляв, якщо громади хочуть перейти – депутати мають підтримати. Інакше добровільність виглядає вибірковою.

У підсумку, облрада проголосувала за внесення змін до перспективного плану ОТГ.