Івано-Франківська облрада просить врегулювати транплантацію органів


Сьогодні, 27 жовтня депутати Івано-Франківської обласної ради зібрались у Тлумачі на виїзну сесію, присвячену медичним питанням.

Серед іншого, обласна рада прийняла звернення до президента України, Кабміну та народних депутатів щодо необхідності невідкладного законодавчого врегулювання питання трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як зазначається у зверненні, щороку тисячі українців потребують пересадки органів, однак трансплантологічних операцій проводиться одиниці.  При тому, у розвинених країнах трансплантація органів є стандартом лікування при багатьох захворюваннях нирок, серця, печінки, легенів. Натомість в Україні законодавство суворо обмежує перелік тих людей, які можуть надати свої тканини чи органи для пересадки.   

“У 2013–2015 роках закордонним клінікам МОЗ перерахувало 2,431 мільйона доларів і 616,2 тисяч євро. На ці кошти було зроблено 6 трансплантацій кісткового мозку від родинного донора (дорослому населенню), 8 трансплантацій серця, 5 – печінки, 18 – нирки від живих родинних донорів і донорів трупів. В Україні за ці кошти можна було провести близько 1122 трансплантацій серця, 116 - печінки та 5623 - нирки відповідно. 

Тож наразі ситуація у трансплантології дуже сумна: при величезному запиті на подібні операції, їх проводиться надзвичайно мало, а наша держава витрачає колосальні кошти на лікування українців за кордоном, хоча в Україні це було б в рази дешевше. Така ситуація в Україні викликана в тому числі вкрай незадовільною законодавчою базою, яка є застарілою і не відповідає сучасним вимогам. Адже наше законодавство суворо обмежує перелік тих людей, які можуть надати свої тканини чи органи для пересадки", - йдеться у документі.

Тож прикарпатські обранці просять керівництво держави вжити невідкладних заходів щодо законодавчого врегулювання питання трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині.

До теми: Прикарпатські депутати просять розширити Національний перелік ліків

В Тлумачі урочисто відкрили Центр первинної медичної допомоги