Івано-Франківська облрада прийняла бюджет на наступний рік


Сьогодні, 25 грудня Івано-Франківська обласна рада проголосувала за обласний бюджет на 2016 рік. А передувала цьому тривала дискусія.

Зокрема, депутат обласної ради Василь Скрипничук заявив, що проект бюджету , який роздали депутатам значно відрізняється від того, що був опублікований на сайті. Тому він за нього голосувати не буде.

«Інші видатки майже під кожним департаментом у великих розмірах. До прикладу, 36 мільйонів. Ці «інші видатки» дотягують до одного мільярда. Що це за видатки? Чому не вказано на що йдуть кошти конкретно? Інші видатки можуть бути 15 тисяч, але не мільйон. Я за це голосувати не буду», - заявив Скрипничук

Директор фіндепартаменту Галина Карп пояснила, що таке формулювання у фінансовому документі вимагає статут. І на що саме йдуть ці гроші є детально розписано в додатках.

Голова фракції «Самопомочі» Тарас Виноградник заявив, що вони утримуються від голосування, оскільки документ був опублікований всього 9 днів до прийняття, а закон вимагає 20. Олександр Сич зауважив, що це поручення не з вини облради, а ОДА, яка запізно подала цей документ. Водночав, вчасно його подати було неможливо через те, що облрада отримала повноваження із запіненнням.

Голова фракції «Укроп» Микола Палійчук запропонував фінансувати тільки спортивні заклади, а не платити зарплату спеціалістів таких закладів. Депутати таку пропозицію підтримали. Натомість представники від Батьківщини назвали таке рішення неправильним, мовляв бухгалтери спортивних товариств залишаться без зарплати. Олександр Сич зауважив, що депутати вже проголосували. І водночас додав, що облрада може фінансувати спортивні заходи і роботу тренерів з дітьми. А якщо вже люди об’єднались у спортивну організацію, то можуть із статутних внесків забезпечити зарплату для спеціалістів.

Тож, після тривалої дискусії голова облради Олександр Сич запропонував голосувати за проект бюджету за основу.

«Ми продуктивно працювали протягом тижня у всіх комісіях і запропонували близько півсотні змін, які були враховані у бюджеті. Можна з впевненістю сказати, що первинний варіант зазнав великих змін. Були збільшені суми на важливі напрямки  - ремонт доріг, молодіжне кредитування, сільське господарство та інше.  Заклали кошти на електронну систему голосування. Всі ці пропозиції або вже враховані у бюджеті, або будуть враховані при уточненні бюджету в січні», - наголосив голова облради.

66 депутатів підтримали проект за основу. Після внесення всіх правок 65 депутатів проголосували за проект закону в цілому, 7 – утримались, ще двоє проголосували проти.

Тож, обласна рада на 2016 рік визначила: - доходи обласного бюджету у сумі 4 378 296,0 тис. гривень, у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету – 4 311 030,0 тис. гривень, доходи спеціального фонду обласного бюджету – 67 266,0 тис. гривень, у тому числі бюджету розвитку – 1 000,0 тис. гривень згідно з додатком 1 до цього рішення;

– видатки обласного бюджету у сумі 4 373 936,0 тис. гривень, в тому числі видатки загального фонду обласного бюджету – 4 163 701,9 тис. гривень, видатки спеціального фонду обласного бюджету – 210 234,1 тис. гривень згідно з додатками 2 та 3 до цього рішення;

– повернення кредитів до спеціального фонду обласного бюджету в сумі 2 025,0 тис. гривень згідно з додатком 5 до цього рішення; – надання кредитів з обласного бюджету у сумі 6385,0 тис. гривень, у тому числі надання кредитів із загального фонду обласного бюджету - 4340,0 тис. гривень та надання кредитів із спеціального фонду обласного бюджету - 2 045,0 тис. гривень згідно з додатком 5 до цього рішення; –

профіцит загального фонду обласного бюджету у сумі 142 988,1 тис. гривень та дефіцит спеціального фонду обласного бюджету – 142 988,1 тис. гривень згідно з додатком 6 до цього рішення.