Івано-Франківські безхатченки зимуватимуть в оновленому будинку нічного перебування


З 2007 року у Івано-Франківську функціонує будинок нічного перебування. Це структурний підрозділ Департаменту соціальної політики і його основними завданнями є піклування про бездомних, забезпечення їх найнеобхіднішим, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.

Директор Департаменту соціальної політики Олександра Заклинська розповідає: „Наше завдання – забезпечити належні умови перебування безпритульних, проведення роботи по соціалізації даної категорії населення. Ми приділяємо велику увагу належним умовам проживання безпритульних у будинку нічного перебування, їхньому дозвіллю, залучаємо їх до суспільної діяльності. До такої роботи активно залучаються члени Молодіжного виконкому, представники громадських та релігійних організацій”.

За її словами, протягом літа у будинку нічного перебування проведено великий обсяг ремонтних робіт: санітарну побілку кімнат для перебування безпритульних, заміну підлоги, відремонтовано душеві, сантехнічні вузли, стічну каналізацію, проведено заміну електропроводки та оновлено елементи системи опалення.

Крім того, було облаштовано кімнату для приготування та прийому їжі, що дозволить забезпечити належний санітарний стан у кімнатах будівлі.

Цікаво й те, що на виділені кошти закуплено необхідні для ремонту матеріали, а усі роботи проведено самими відвідувачами соціального закладу.

„Для багатьох безпритульних будинок нічного перебування став справжнім домом, а це значить, що такі соціальні ініціативи для Івано-Франківська є особливо важливими”, – каже Олександра Заклинська.

На сьогодні у будинку нічного перебування одночасно може перебувати до 30 чоловік. Якщо є потреба, працівники мають змогу встановити додатково ще 10 ліжкомісць. Зараз, будинок заповнений на 60%, більшість відвідувачів – це ті безпритульні, які перебувають під опікою закладу роками, але є й чимало нових.

„Соціальні працівники будинку нічного перебування, спільно з представниками міліції, постійно проводять рейди по місту, виявляють безпритульних, інформують їх про заклад, про послуги, які тут надаються. Також постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням. Проте є і відповідні умови – ми приймаємо лише людей у тверезому стані. Відвідувачів в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння ми сюди не пускаємо, задля уникнення різного роду конфліктних ситуацій”, – розповідає директор будинку нічного перебування Іван Боберський.