Івано-франківські чиновники легковажать правами дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування


Прокурорська перевірка виявила порушення у роботі служби у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Встановлено, що служба у справах дітей не зверталася до суду з метою захисту прав дітей, позбавлених батьківського піклування, а натомість цей обов’язок делегувала  школі-інтернату. 

Водночас, комісія з питань захисту дітей даної служби приймала рішення,  не з’ясовуючи всіх обставин життя сімей. Так, на позовну заяву бабусі щодо невиконання батьківських обов’язків її дочкою, яка є матір’ю двох малолітніх дітей,  комісією був  наданий висновок про недоцільність позбавлення її батьківських прав. При цьому, комісія не встановила, що мати тривалий час з дітьми не проживає, залишає їх на бабусю та сестру, а також матеріально не підтримує. Лише після внесення документів прокурорського реагування в інтересах дітей, даною комісією був наданий висновок про доцільність позбавлення жінки батьківських прав.  

Крім того, служба у справах дітей жодного разу не проводила за власною ініціативою перевірки цільового витрачання аліментів батьками на утримання дітей. Поза увагою службовців виконавчого комітету залишилися також деякі заяви про позбавлення батьківських прав.

За результатами розгляду подання, внесеного міському голові, до відповідальності притягнуто двох посадовців служби у справах дітей.