Івано-франківські лікарі радять, як захиститися від грипу


На Прикарпатті щодня зростає кількість хворих на гострі інфекції верхніх дихальних шляхів та грип. Зафіксовані навіть летальні випадки.

Саме тому Бліц-Інфо звернувся до лікарів поліклініки №2 міста Івано-Франківська, щоб вони дали кілька дієвих порад, як вберегтися від грипу, та що робити якщо все-таки захворів.

Профілактика та лікування 

Грип — це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке викликається вірусом грипу. У побуті грипом часто називають будь-яку застуду, що не є вірно, тому що, окрім власне вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими (аденовіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси і та ін).

Симптоми, які викликаються цими збудниками, дуже схожі. Тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу ГІВДШІ — гострих інфекцій верхніх дихальних шляхів. З цієї ж причини точно встановити, який саме збудник став причиною конкретного випадку хвороби, опираючись лише на дані огляду хворого, неможливо.

Точно визначити збудника і поставити діагноз «грип» можна тільки використовуючи лабораторні методи діагностики, які, на жаль, не завжди доступні лікарю.

Інкубаційний період від 10 годин до 7 діб

Шляхи передачі 

Під час чхання, так само як і при кашлі, з рота хворої людини вилітають дрібні частки слини і мокротиння, в яких віруси містяться у величезних кількостях. Тому перший механізм передачі ГРВІ так і називається — повітряно-краплинний. Зазвичай частки вологи з вірусами вдихаються іншою людиною не відразу (для цього потрібно перебувати в безпосередній близькості до хворої людини), а після того, як вони осядуть на підлогу, висохнуть і знов піднімуться в повітря з пилом.

Інший механізм передачі респіраторної інфекції — контактний. Він довгий час залишався недоведеним і менш очевидним, ніж повітряно-крапельний. Тим не менш, він грає не меншу, а можливо, і більшу роль у поширенні простудних захворювань. Справа в тому, що перш ніж почати свою бурхливу життєдіяльність в новому організмі, вірусам потрібно, по-перше вижити в умовах зовнішнього середовища, а по-друге — подолати безліч захисних бар’єрів самого організму: це і фільтруючі волосини в носі, і мигдалики, і вії, і секреторні імуноглобуліни на самих слизових. Набагато простіше, якщо нова людина самостійно скоротить для вірусу цей нелегкий шлях.

До цього варто додати, що збудники ГІВДШ досить стійкі в зовнішньому середовищі. Так, вірус грипу може зберігати життєздатність поза організмом до 3-х тижнів. Тому зараження може відбуватися навіть через значний час після контакту хворої людини з предметами домашнього вжитку, дитячими іграшками, посудом, ручками дверей громадських закладів та ін.

Основні симптоми ГІВДШ 

1 Закладеність носа

2 Ринорея (сильне виділення водянистого слизу з носа )

3 Кашель

4 Болі в горлі

5 М”язеві болі

6 Підвищення температури тіла

7 Загальна слабкість .

8 Головний біль

При важких станах :

- затруднене дихання ;

- запаморочення ;

- втрата свідомості ;

Основні профілактичні заходи ГІВДШ 

1 Захисна маска – в першу чергу на хвору людину , правильно надіта ;

2 Зволоження повітря

3 Зволоження слизової носа

4 Вологе прибирання приміщення

5 Кварцування повітря в приміщенні

6 Провітрювання приміщень

7 Уникати рукостискань , не торкатися руками очей , носа , рота

8 Як можна частіше мити руки з милом

9 Вакцинація

Вакцинація – це найефективніший метод специфічної профілактики

Вакцини проти грипу специфічні для кожного сезону. Вони включають в себе актуальні, згідно з прогнозами на цей період, штами вірусів грипу (не менше 3-х). Циркуляція кожного вірусу прогнозується щорічно Всесвітньою організацією охорони здоров'я.
Щеплення проводиться перед початком епідемічного сезону, оптимальний період: вересень-листопад. Вакцинація можлива для нашого регіону і в грудні, так як масове поширення вірусу і епідемічний підйом захворюваності очікується в січні, на початку лютого (наступного року). Процедура вакцинації полягає в тому , що людині вводять невелику дозу вірусу ,яка змушує організм боротися з нею ,внаслідок чого виробляються антитіла ,тобто імунна відповідь , яка  формується через 12-15 днів, імунітет зберігається протягом усього року. Деякі вакциновані люди можуть захворіти на грип. За статистикою, захисні антитіла до вірусу грипу визначаються 75-92% вакцинованих, але захворювання на грип і ГРВІ має більш легку форму та протікає без великих ускладнень.

Існують фармацевтичні препарати для профілактики грипу та ГРВІ, а також відомі народні засоби.

Перш, ніж вибрати препарати для профілактики - а це інтерферони, противірусні препарати, вітамінні комплекси, бактеріальні лізати, необхідно проконсультуватися з лікарем, який призначить оптимальний комплекс неспецифічної профілактики, беручи до уваги вік, супутні соматичні захворювання.

Лікування ГІВДШ 

1 Багато пиття будь-якого виду – не менше двох літрів на добу ;

2 Зрошення носа розчином кухонної солі або морської води – до інструкції до застосування препарату

3 Зволоження повітря – вологим прибиранням , мокрим  рушником на батареї ;

4 Не займатися самолікуванням для профілактики ускладнень ;

5 За призначенням лікаря : противірусні , жарознижуючі , протинабрякові , протикашлеві

препарати ;

6 Для зниження температури показані парацитамол та ібупрофен , протипоказаний аспірин .