Івано-Франківські музейники б’ють на сполох: картини 60-80-х років потребують негайної реставрації


Близько півсотні картин, які знаходяться у фондах Музею мистецтв Прикарпаття і належать періоду 60-80-х років, потребують негайної реставрації та консервації.

Про це повідомив заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк.

«Близько 50 картин, які знаходяться у наших запасниках періоду 60-80-х років, потребують негайної реставрації та консервації. У них - загальна біда: з плином часу втратився зв'язок шару полотна з фарбами і картини почали лущитись та тріскати», - повідомив Віктор Доскалюк.

За його словами, причиною такого стану картин є відношення до них самих художників. Перед нанесенням фарб на полотно, говорить Віктор Доскалюк, автори знехтували традиційними технологіями його ґрунтування. В той час у торгівлі почали з’являтись художні холсти заводського виробництва. Очевидно, через незнання, припускають експерти, більшість художників їх купували і, не провівши власного ґрунтування, відразу починали на них малювали. Тепер це стало проблемою для музейних працівників, які вже вишукують кошти на реставрацію картин художників Вареня, Заливахи, Коровая, Глущенка та Кравченка. В Музеї кажуть, що цільових коштів на реставрацію вони не отримують, а тому можуть розраховувати лише на благодійну допомогу.

З початку року Музей мистецтв Прикарпаття за кошти меценатів реставрував 8 художніх творів. Ще дві роботи – в процесі відновлення. Це – ікона «Христос Пантократор» та скульптура Святого Йона.

Торік працівники культури Прикарпаття зібрали близько 5 тис. грн., які скерували на реставрацію двох ікон та скульптури «Розп’яття».

Загалом Музей мистецтв Прикарпаття зберігає близько 13 тис. художніх творів.