Івано-франківські пластуни відзначили 105-ту річницю своєї організації


Зарядка з XX-го століття. Під музику. Масовою руханкою просто неба івано-франківські пластуни відзначили 105-ту річницю своєї організації. Розробник вправ – один із засновників Пласту педагог Петро Франко, син видатного письменника. Сотню років тому він започаткував руханку. На основі шведської, яка тоді була найпопулярнішою. І написав підручник. Для коломийських пластунів та гімназистів.

Підручник шведської руханки зник під час Другої світової війни. Унікальна книжку розшукував дослідник Василь Козак. Кілька років тому, пише ТРК Вежа.

Руханка, яку подужали сучасні пластуни – це вже осучаснена версія Франкової, пояснює дослідник. Вправи спрощені та доступні для усіх. Адже оригінальну зарядку могли виконувати лише найвитриваліші. З доброю фізичною підготовкою.

Франкова руханка у виконанні нинішніх пластунів вийшла не надто синхронною і швидкою. Деякі юні скаути навіть встигали «ловити гав». Втім, усі підбадьорилися.

По завершенню Франкової руханки скаути виконали ще одну нову вправу. Вони вишикувалися у формі числа 105, що символізує річницю Пласту.