Івано-франківських школярів дурять на канцтоварах


Обласна Інспекція з питань захисту прав споживачів забракувала низку канцтоварів та шкільну форму, що продавалися у крамницях Прикарпаття.

Працівники інспекції зняли з реалізації 3111 одиниць товару на суму 21,3 тисячі гривень. Найбільше претензій у фахівців - до шкільної форми. У кількох перевірених крамницях  забракували шкільні хлопчачі костюми та дівчачі сарафани без будь-яких супровідних документів, пише "Галицький кореспондент".

Шкільну форму довелося зняти з реалізації через відсутність будь-якої інформації як про виробника, так і про сировинний склад, умови догляду, дату виготовлення, та жодних інших документів, які б засвідчували якість товару, - пояснила Оксана Кобильчук, начальник відділу контролю у сфері внутрішньої торгівлі, послуг, реклами, розгляду звернень громадян Івано-Франківської обласної інспекції з захисту прав споживачів.

"Зараз дуже багато фірм шиють форму із синтетичних волокон. У такій формі дитина пітніє. Не дай Боже, в якоїсь дитини може бути алергія на синтетику. Крім того, щоб форма гарно лежала, її обробляють хімічними засобами, які є шкідливими для організму дитини. Інформація про склад має бути обов'язково", - наголошує Оксана Кобильчук. Батьки школярів в першу чергу мали би звертати увагу на етикетку, щоб не нашкодити здоров'ю дитини. Натомість вони нерідко більше довіряють словам продавця, а не власному глузду. Так, в одному з торгових центрів Івано-Франківська представникам інспекції пояснили, що форми шиють у Коломиї, а інформації про виробника і склад немає, бо форму продають як польську. Мовляв, батьки погано купують українські форми, тому продавець розповідав, що ці форми без будь-якої етикетки пошиті у Польщі. Жодних документів на підтвердження того, що форми насправді коломийські, продавці торгового центру надати не могли. За продаж форм невідомо складу і походження власників крамниць оштрафували.

Через відсутність інформації про виробника та товар забракували також пенали, папки для зошитів, ручки "Сello", дитячі колготки. Довелося зняти з реалізації також чимало китайських ручок та фломастерів через відсутність необхідної та доступної інформації про імпортера і документів щодо якості товарів. У немилість інспекції потрапили зошити у косу лінійку, які не відповідали вимогам нормативних документів. Зокрема, у зошитах траплялися непролінійовані рядки, непродруковані лінії, лінії рядків перебивалися з однієї сторінку на іншу. Деякі зошити виявилися на кілька сантиметрів вужчими від норми. Вчитися писати у таких зошитах першокласникам буде складніше.

За результатами перевірки притягнули до адміністративної відповідальності 14 осіб, на яких наклали адмінстягнення в сумі 2,4 тисячі гривень. До 12 підприємців застосували адміністративно-господарські санкції в сумі 5,7 тисячі гривень.