Івано-Франківський Карітас розпочав серію правових семінарів з освітян


Івано-Франківський Карітас провів дводенний семінар «Реалізація положень Конвенції ООН про права дитини. Соціально-правова підтримка сімей та попередження насильства над дітьми» для громадських інспекторів з охорони дитинства дитячих навчальних закладів та педагоігчних працівників.

Семінар відбувся в рамках проекту «Кожна дитина має право на піклування батьків, громади і держави, який реалізується БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» за підтримки служби у справах дітей Івано-Франківської міської ради". Впродовж 23-24 вересня учасники семінару консолідували свої зусилля та ресурси для вироблення спільних переконань щодо здійснення захисту прав дітей, визначення пріоритетних методів роботи, що засвідчуватимуть повагу до дитини.

Педагогічні працівники, громадські інспектори мали можливість перейняти практичний досвід роботи відстоювання пріоритетності прав дитини, лобіювання та захисту її інтересів від заступника начальника служби у справах дітей Івано-Франківського міськвиконкому Ірини Дутчак. Розібратися  розібратись у  тонкощах правових та нормативних актів стосовно захисту прав дитини учасникам допомагали досвідчені тренери. Ольга Ганкевич – викладач кафедри судочинства юридичного інституту ПНУ познайомила з основними механізмами захисту прав дитини.

Про правову допомогу щодо захисту прав дітей та про права дітей в кримінальному  провадженні  поінформував директор обласного  центру з надання вторинної правової допомоги, Михайло Євчук; про немайнові права та обов’язки батьків, інших родичів стосовно дітей та правові підстави житлових і майнових прав дітей - завідувач сектору з питань усиновлення опіки і піклування служби у справах дітей Івано-Франківської обласної державної адміністрації   Марія Євчук.

Зважаючи на зростання тенденцій до втягнення неповнолітніх до злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми до участі у семінарі  було залучено фахівців Карітасу з надання реінтеграційної допомоги потерпілим від торгівлі людьми. Наталія Козакевич – виконавчий директор БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» розповіла про те, що впродовж 2011-2013р.р. 5 дітей з Івано-Франківщини стали жертвами торгівлі людьми. Важливою передумовою протидії втягнення дітей в злочини торгівлі людьми є проведення превентивних та профілактичних заходів в учнівському середовищі. Учасники семінару ознайомилися з механізмами застосування інтерактивних методик та арт-технологій, які ефективно застосовувати при організації заходів з запобігання торгівлі людьми  з дітьми та молоддю.