Івано-франківський Карітас відсвяткував 25-річчя


Вчора, 14 вересня, благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» святкував 25-річний ювілей. Святкування розпочалося Архиєрейською Службою Божою у храмі Успіння Пресвятої Богородиці, на яку завітали Президент та Генеральний секретар Карітасу України, а також директори єпархіальних та парафіяльних Карітасів України, влада, партнери, жертводавці, набувачі та друзі фонду.

«Карітас Івано-Франківськ має надзвичайно велике значення не лише тут в області, а й для цілої України, адже Карітас України зародився тут, в Івано-Франківську, з тієї ініціативи отця Миколи Сімкайла, яку він привіз з-закордону і яка звідси поширилася на цілу Україну», -  відзначає Андрій Васькович, Президент Карітасу України.

Сьогодні соціальний центр Карітасу, який працює у Крихівцях, також є прикладом для побудови схожих центрів в інших областях України.

«Карітас з самого початку, побачивши чого люди найбільше потребують, у 91-му році відкрив благодійну їдальню , яка так і не закривалася на протязі 25 років. Сьогодні гарячими обідами щодня годують  близько 170 людей. Пізніше почався розподіл гуманітарної допомоги одежею, ліками та усім необхідним, щоб людина могла зберегти своє життя. Також сьогодні ми випозичаємо інвалідні візки, милиці, функціональні ліжка, протипролижневі матраци – все це необхідне для того, щоб належним чином доглядати важкохворого. Протягом 25 років вже тисячі франківців скористалися цією послугою», - розповідає отець Володимир Чорній.

Близько 100 важкохворим людям надається соціальна послуга догляду вдома, що включає медичну, соціальну, психологічну допомогу. Крім того, Карітас допомагає невиліковно хворим – працюють три мобільні бригади у складі лікарів, психологів, медсестер , соціальних працівників та духівника, які надають великий спектр паліативної допомоги потребуючим та їхнім родинам.  Він також опікується дітьми, які потрапили в кризові ситуації – діти вулиці, сироти, діти заробітчан, яких батьки надовго залишили без батьківської опіки. Віднедавна Івано-Франківський Карітас активно розвиває батьківські організації з опіки над неповносправними в області – в Отинії, Бурштині, Богородчанах, Калуші, Рожнятові. Батьки неповносправних самі бачать потребу, а Карітас допомагає їм зорганізуватися та дає матеріальну базу для старту роботи.